Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Росію відправили освіжати пам'ять про домовленості України і ЄС

П'ятниця, 27 березня 2009, 09:49

Модернізація чотирьох транзитних коридорів української газотранспортної системи, що передбачено підсумками Брюссельської міжнародної газової конференції, не може нести будь-яких загроз.

Про це заявив радник з енергетичних питань місії України при ЄС В'ячеслав Княжницький в інтерв'ю "Інтерфакс-Україна".

"Відносно можливих протиріч (між російською й українською системами після модернізації останньої), то для транспортування газу або нафти їх не буде, як це є при виході з України в ЄС", - зазначив радник.

"Там же немає проблем? Ні. То чому вони мають бути на східному кордоні України? Їх теж не буде", - додав він, коментуючи заяву "Газпрому" про те, що неузгоджена зміна режимів роботи української ГТС загрожує непередбаченими наслідками на всьому євразійському просторі.

Княжницький вважає, що реакцію російської сторони на підписану декларацію "неможливо пояснити ні з технічного, ні з політичного погляду".

"У даному випадку така реакція викликає подив, насамперед, тому, що ми збираємося модернізувати свою газотранспортну систему відповідно до європейських стандартів", - сказав радник.

"Це ті стандарти, що вже застосовуються, починаючи з західного кордону України, а там не виникає жодних проблем", - підкреслив він.

Нагадавши, що Росія в якості стандарту використовує систему ГОСТ, Княжницький сказав: "Коли вони будуватимуть Північний потік, я хочу побачити, як вони змусять Німеччину працювати за ГОСТом. Усі будуть дуже голосно над цим сміятися".

Крім того, Княжницький відзначив, що для тих, хто обізнаний про співробітництво України і ЄС у сфері енергетики, результати Брюссельської конференції не стали новиною.

"Щодо положень спільної заяви, то тут нічого нового не відбулося з тої простої причини, що треба було російській стороні знати характер стратегії співробітництва в області енергетики України і ЄС", - сказав він.

"Усе це було прописано в Меморандумі про взаєморозуміння і співробітництво в енергетичній сфері в 2005 році. Ми просто виконуємо цю двосторонню роботу", - додав Княжницький.

Радник звернув увагу на те, що результатом модернізації енергетичного сектора України буде впровадження європейського законодавства.

"Тобто, фактично, якщо європейські компанії купуватимуть газ російський на східному кордоні України, це означає, що на українській території, практично, енергетичне законодавство гармонізоване з таким же законодавством ЄС", - відзначив Княжницький.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування