Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Тимошенко можуть засмутити тютюнові лобісти

П'ятниця, 27 березня 2009, 09:54

Верховній Раді може не вистачити голосів для ухвалення антикризового закону, що підвищує акциз на тютюнові вироби, через лобістів тютюнових компаній.

Про це пише газета "Дело".

Проти дворазового підвищення акцизів виступають найбільш впливові комітети Верховної Ради — з фінансів і банківській діяльності, очолюваний Миколою Азаровим, і комітет з податкової і митної політики на чолі із Сергієм Терьохіним.

"Лобісти інтересів тютюнових компаній є практично у всіх фракціях", — підтверджує народний депутат Владислав Каськів.

Законопроект, що передбачає значне збільшення акцизу на тютюнові вироби, підготовлений 7 депутатами — Іваном Кириленком (БЮТ), Олегом Ляшком (БЮТ), Лесею Оробець ("Єдиний Центр"), Олександром Донієм ("НУ — НС"), Владиславом Каськівим ("НУ — НС"), Юрієм Мірошниченком (ПР) і Миколою Томенком (БЮТ).

Однак, незважаючи на таке представництво, є імовірність, що його прийняття буде заблоковано. Супротивники закону є у всіх фракціях. Комуністи заявили, що ніхто з 27 депутатів не підтримає документ.

Міністр праці і соціальної політики Людмила Денисова додає, що уряд підтримує законопроект по акцизному збору з тютюнників.

"Якщо депутати хочуть, щоб Україна одержала другий транш МВФ, вони за нього проголосують. Президент обіцяв, що ті депутати, які орієнтуються на нього, віддадуть свої голоси на користь антикризового пакета законопроектів, у числі яких є і законопроект по акцизному збору з тютюнових виробів. Я сподіваюся, що Ющенко стримає своє слово", — відзначила міністр.

У свою чергу співавтор законопроекту Олесь Доній стверджує, що прийняття законопроекту дасть бюджетові 3,7 мільярди гривень.

Однак тютюнові компанії не залишають надію "провалити" ріст акцизів. "Нам залишається сподіватися, що частина депутатів не проголосує за нього. Тому ми спілкуємося з багатьма депутатами і намагаємося їх переконати. Конкретних імен назвати не можу", — розповідає директор по корпоративних питань "Джей Ті Інтернешнл Компані Україна" (JTI) Дмитро Редько.

Головним оплотом тютюнового лобі є комітет з податкової і митної політики, очолюваний Сергієм Терьохіним, пише видання.

"У податковому комітеті в нього (законопроекту про підвищення акцизу) не було б ніяких перспектив проходження. Адже якщо цей законопроект буде прийнятий, ціни на тютюнові вироби в нас будуть більш ніж у 20 разів вище, ніж у Молдові, і в три рази вище російських", — переконує Терьохін.

Перший заступник цього ж комітету Микола Круглов узагалі прямо зізнається в тому, що відстоює інтереси "тютюнників": "Як колишній губернатор і економіст я лобіюю інтереси виробників тютюнових виробів, розуміючи, що скорочення виробництва під час кризи може бути смертельним для регіонів".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування