Азаров побачив, як саме Тимошенко хоче запустити друкарський верстат

П'ятниця, 27 березня 2009, 10:33

Запропонований Кабінетом міністрів проект змін до держбюджету на 2009 рік не містить ефективних антикризових заходів і може посилити інфляційний тиск, вважає член Партії регіонів Микола Азаров.

Про це він заявив у ході російсько-українського форуму в Москві, повідомляє УНІАН.

За словами Азарова, у підготовлених змінах головного державного фінансового документу "абсолютно не обґрунтоване збільшення доходу бюджету на 7,7 млрд. грн.".

"Чи можна одержати надбавку 5,5 млрд. грн. від ПДВ при здійсненні митного оформлення газу, завезеного у минулих періодах, 0,2 млрд. від податкової заборгованості "Нафтогазу" і 0,4 млрд. грн. від розстроченої сплати податку на прибуток, при тому, що 11 березня уряд надав "Нафтогазу" на 2009 рік розстрочку в оплаті податкових платежів?", - запитав він.

Азаров також вважає, що вимоги до Нацбанку до 1 травня внести 4 млрд. грн. як перевищення доходів над витратами за 2008 рік, а потім щокварталу авансом вносити аналогічні платежі за 2009 рік, не можна вважати реальними доходами держбюджету.

"Що це, як не переведення відповідальності за неодержані доходи бюджету на друкарський верстат, тим більше, що вказані кошти у поточному році в балансі бюджету не враховані. До законопроекту навіть прямо додали норму, що дефіцит покриватиметься коштами Національного банку", - зазначив він.

Азаров критикує запропоновані урядом зміни, зокрема, через те, що ними не змінюються макроекономічні показники, не збільшується розмір прожиткового мінімуму і мінімальної зарплати, не збільшуються житлові субсидії і дотації регіонам.

Він також зазначив, що запропоновані урядом зміни "припускають паразитування на емісійних коштах Нацбанку і неприкрите лобіювання комерційних інтересів "Нафтогазу". Азаров вважає, що "Нафтогаз" замість донора бюджету може стати "насосом для відкачування з нього грошей".

Крім того, Азаров підкреслив, що в бюджетних розрахунках уряд використовував офіційний курс НБУ, що дає підстави сьогодні "Нафтогазу" вимагати у Нацбанку продажу валюти за цим курсом:

"Очевидно, з таким підходом проблема розрахунків за імпортований газ вирішена не буде, бюджетні гроші підуть у "чорну дірку".

Разом із тим, він вважає недоцільним розширення функцій Аграрного фонду щодо закупівель дизельного пального і добрив: "Це функція зовсім не Аграрного фонду, а Держрезерву, але й коштів Аграрному фонду на дизпальне і добрива не додається".

Як відомо, прем'єр Юлія Тимошенко очікує, що 31 березня Верховна Рада проголосує за черговий пакет антикризових заходів, що дозволить одержати другий транш кредиту Міжнародного валютного фонду.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування