У Ющенка думають, що емоції Росії щодо української труби скоро минуть

П'ятниця, 27 березня 2009, 11:08

Уповноважений президента з міжнародних питань енергетичної безпеки Богдан Соколовський вважає емоційною реакцію російської делегації під час міжнародної донорської конференції щодо модернізації української газотранспортної системи у Брюсселі.

Про це він сказав на прес-конференції для європейської преси, повідомляє прес-служба президента.

Коментуючи реакцію Росії на конференцію, Соколовський нагадав, що російська делегація була запрошена і взяла участь у цьому заході, що свідчить про зацікавленість російської сторони у модернізації української ГТС.

Крім того, російська сторона була проінформована про хід підготовки цієї конференції, яка тривала, фактично, три роки.

"Тому виглядає дещо дивною реакція російської сторони. Хотілося б вірити, а я в цьому переконаний, що це наразі емоції, можливо, від недостатньої поінформованості, і сподіваюся, що ці емоції скоро минуть", - сказав Соколовський.

При цьому він наголосив, що Росія є, "була і буде стратегічним партнером України, так само як стратегічним партнером Європейського Союзу, зокрема, у контексті поставок природного газу".

"Росія є, була і буде чи не найбільшим постачальником газу європейським споживачам, включаючи українських споживачів", - заявив Соколовський.

На його думку, українська ГТС є стратегічним інструментом взаємодії України, Європейського Союзу і Російської Федерації.

"Дуже важко когось відділити від цього трикутника. Отже, наскільки цей інструмент буде модерним, надійним, сучасним - це і визначатиме стратегічне партнерство у цьому трикутнику на багато років вперед", - сказав уповноважений президента.

Він запевнив у тому, що російські компанії, спеціалісти і фінансові інституції "є завжди бажаними учасниками співпраці, у тому числі в контексті модернізації української газотранспортної системи".

"Але це співробітництво має бути за тими правилами і принципами, про які ми домовилися на конференції 23 березня і зафіксували у спільній заяві: це прозорість, комерційна привабливість, зрозуміле походження технологій, кредитів, а також зрозумілі варіанти повернення запозичень і розподілу прибутків від реалізації комерційно привабливих проектів", - наголосив Соколовський.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News

Усі новини...