Ціни на газ для людей виростуть на чверть, для підприємств – ще більше?

П'ятниця, 27 березня 2009, 11:14

Кабмін висунув вимогу до 15 квітня підготувати і подати на розгляд графік поетапного підвищення цін на газ для комунальників.

Також потрібно розробити диференційовану систему оплати природного газу для населення: для приготування їжі і підігріву води, а також опалення.

Ці зміни передбачені Планом заходів на 2009 рік зі стабілізації фінансового стану НАК "Нафтогаз України", пише "Сегодня".

У "Нафтогазі" пояснили, що збираються підвищити протягом року ціни для населення на чверть, а для комунальників – на 35%.

"За нашими розрахунками, середня вартість газу для населення, без урахування диференціації, під кінець року виросте з нинішніх 600 до 800 грн. за 1 тис. кубометрів. Для комунпідприємств ми планували підвищення на 35%", - заявив газеті прес-секретар НАК "Нафтогазу" Валентин Землянський.

Уряд підвищує вартість газу на вимоги Міжнародного валютного фонду.

"Остаточні цифри і план підвищення буде відомий лише після узгодження їх із МВФ. Адже Фонд вимагає, щоб ми поступово повністю відмовилися від бюджетного дотування послуг газопостачання", - заявив радник прем'єра з газових питань Олександр Гудима.

"Принципова позиція уряду: для найменш забезпечених категорій населення, які й споживають менше всіх, ціни вирости не повинні. Відповідно підвищувати їх будуть за рахунок більш забезпечених", - додав він.

Як раніше повідомляли в Кабміні, тарифи будуть переглядатися щокварталу, поки до 1 липня 2010 року ціна імпортованого газу і сума, оплачувана населенням, не вирівняються.

Зараз ціна газу залежить від обсягів споживання. Якщо щорічно витрачається до 2,5 тис. куб. м, то плата складає 483 грн.; 2,5-6 тис. куб. м – 732 грн.; 6-12 тисяч куб. м – 1498 грн. і понад 12 тис. куб.м. – 1790 грн. за 1 тис. кубометрів.

"Теплокомуненерго" заявляє, якщо їм підвищать вартість газу на 35%, вони змушені будуть відбивати свої витрати за рахунок населення.

"Якщо ми станемо платити за газ на 35% більше, то будемо змушені підвищити вартість обох своїх послуг для населення – опалення і теплого водопостачання – на 20-30%", - заявив виданню заступник голови КП "Донецькміськтепломережа" Олександр Семченко.

"Якщо зараз опалення 1 м. кв. житлової площі в Донецьку обходиться в 6,33 грн., то буде – 7,6-8,2 грн. А кубометр гарячої води з нинішніх 14,6 грн. подорожчає до 17,50-19 грн.", - додав він.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування