Балога заговорив про скасування безвізового режиму з ЄС через нові правила?

П'ятниця, 27 березня 2009, 13:02

Після введення в Євросоюзі нової візової інформаційної системи візи в ЄС повинні будуть містити біометричні дані, для їх отримання будуть потрібні цифрова фотографія і відбитки пальців рук.

Дане нововведення набуде чинності у 2010 році, а громадян України торкнеться на 18-20 місяців пізніше.

Саме це рішення Європарламенту, за словами джерела "Комерсанта" у секретаріаті президента України, послужило приводом для заяви голови секретаріату Віктора Балоги про можливе скасування безвізового режиму в Україні для європейців.

Офіційної реакції європейських структур на заяву Балоги в четвер не було. Офіційний представник Єврокомісії Мішель Серкон сказав газеті: "Я не чув заяв Віктора Балоги і тому не можу давати жодних коментарів із цього приводу".

Віце-президент Європарламенту Марек Сівець зазначив, що в Європарламенті "не мають ані найменшого уявлення" про плани Києва ввести візовий режим для європейців.

"Євросоюз підтримує контакти з урядом України, а з його боку не було жодних заяв із цього приводу", - сказав Сівець.

У той же час поінформований співрозмовник видання в Єврокомісії нагадав, що Україна не вперше порушує питання про введення віз для громадян ЄС.

"Наші українські колеги говорили нам про таку можливість ще минулого року. Маю сказати, що це не поліпшує тло для проведення переговорів (між Києвом і Брюсселем)", - заявив співрозмовник у Єврокомісії.

Член німецької ради з зовнішньої політики Олександр Рар зазначив, що заява глави секретаріату українського президента "викликала нерозуміння в європейців", оскільки її озвучили після рішення ЄК про виділення кредиту для модернізації української газотранспортної системи.

"У даний момент це не зовсім доречна заява. Адже вона зроблена напередодні саміту ЄС, запланованого на 7 травня, і не сприятиме конструктивному діалогу", - зазначив Рар.

З ним згодна і член комітету Верховної Ради України з питань євроінтеграції Ірина Геращенко (фракція "НУ-НС"). "Введення візового режиму для громадян ЄС не полегшить візовий режим для українців", - сказала вона.

У четвер Балога заявив про можливість перегляду Україною візового режиму з Євросоюзом, через те, що чинна уже більш року угода між Україною та ЄС про спрощений порядок оформлення віз багато в чому залишається "формальним документом", а Європа "досить неохоче відкриває свої кордони українцям", тоді як громадяни країн ЄС не потребують віз для того, щоб потрапити в Україну.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування