Медведєв і Меркель поговорять про Україну і її трубу

Субота, 28 березня 2009, 16:33

Президент Росії Дмитро Медведєв і федеральний канцлер ФРН Ангела Меркель обов'язково торкнуться питання виведення Україною і Європейською комісією Декларації по модернізації української газотранспортної системи (ГТС).

Про такі плани на зустріч Медведєва і Меркель у Берліні 31 березня повідомляє Інтерфакс із посиланням на джерело в Кремлю.

"Це не тема двосторонніх відносин Росії та Німеччини, але вона є великим споживачем нашого газу, і ступінь співробітництва двох країн у паливно-енергетичній сфері, у сфері газопостачання, транспортування газу винятково висока", - сказав він.

"Тому припускаю, що Медведєв і Меркель напевно обміняються думками по цій темі", - заявив співрозмовник в Кремлі.

Відповідаючи на питання, чи варто Росії очікувати підтримки від Німеччини в цій ситуації, співрозмовник дав зрозуміти, що навряд чи можна розраховувати на якісь категоричні заяви з боку німецького керівництва на адресу України.

"Для них виключно нас підтримувати - потенційно значить заробити конфлікт з Україною, через територію якої йде не тільки газ, але і нафта, не менш важлива для німців", - зазначив він.

За словами представника Кремля, Росії "не потрібна їх (німців) однозначна підтримка, а потрібне спільне напрацювання системних кроків, які таким конфліктам дозволять запобігати".

"Підтримка Німеччини в тому, що вона бере участь з нами в енергетичних проектах, як і раніше обмінюється з "Газпромом" активами, по колишньому наполягає на довгострокових контрактах з "Газпромом" і вважає нас основним постачальником - от підтримка не на словах, а на ділі", - підкреслив співрозмовник.

Він зазначив, що останнім часом німці активізували взаємодію з російською стороною в області енергоефективності й енергозбереження.

"Вони бачать тут велику нішу для німецьких енергозберігаючих технологій і прагнуть до участі в спільних проектах, зокрема в електроенергетиці, до впровадження не тільки своїх, але і спільних енергозберігаючих технологій", - підкреслив співрозмовник.

Він висловив упевненість, що Німеччина продовжить курс на диверсифікацію поставок енергоносіїв, "але не в силу конфлікту України з Росією, а в силу загальної ситуації на світових ринках".

"Інтерфакс-Україна"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування