Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Ющенко: "газові війни" з Росією не плануються

Понеділок, 30 березня 2009, 10:00

Президент Віктор Ющенко вважає, що категорична позиція Росії через спільну декларацію України та Євросоюзу щодо модернізації української газотранспортної системи не призведе до нової "газової війни" між Росією та Україною.

"Такі війни не плануються", - сказав він в інтерв’ю газеті "Дело" та чеському виданню "Господарчі новини" під час свого візиту до Чехії.

"Європа вже зрозуміла: проблема, яка викликала січневий конфлікт, не була пов’язана з питанням транзиту газу через Україну. Йшлося виключно про російські поставки", - зазначив Ющенко.

"Я не знаю у нас політика, який би хотів перекрити газовий кран, адже це є один з наших глобальних пріоритетів – щоб транзит був високоякісним, прозорим. Це також передбачає згаданий договір. Ми хочемо, щоб наша транзитна система була складовою частиною європейського ринку, щоб поставки були не лише регулярними, але й якісними", - наголосив він.

Президент зазначив, що переговори з ЄС щодо інвестування у модернізацію української газотранспортної мережі "почалися три роки тому, відбулося багато засідань".

"Транзитну систему потрібно пристосувати для її інтеграції у європейський ринок, і Україна могла б стати членом європейських структур. Це потребує цілого підготовчого процесу, наприклад у юридичній сфері", - відзначив Ющенко.

"Мова не йде про зміну власника цієї системи. Вона залишається державною власністю України. Йдеться про підтримку трьох міжнародних банківських інституцій – Європейського банку реконструкції і розвитку, Європейського інвестиційного банку та Світового банку – в плані їхньої участі у модернізації цієї системи", - наголосив він.

"Це, звичайно, не означає, що ми відмовляємось від інших пропозицій щодо співпраці у цій сфері", - додав президент.

Коментуючи те, що російська делегація достроково залишила переговори, тому що нібито не була запрошена до підписання документу, а керівництво "Газпрому" після цього пригрозило підвищити ціни на газ для України та Європи, Ющенко сказав:

"Росія не була учасником цих переговорів, а тому мені важко коментувати російську позицію. Це – двосторонній договір. Він стосується лише питання підключення нашої транзитної системи до європейського ринку".

"У цьому ми досягли взаємної згоди. ЄС хоче, щоб ця система була надійною і прозорою, ми також хочемо, щоб вона була більш ефективною", - наголосив президент України.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування