МЗCу вирішили скоротити посольства

Понеділок, 30 березня 2009, 14:06

Парламентський комітет у закордонних справах склав новий варіант бюджету Міністерства закордонних справ, представлений на затвердження Кабінету міністрів.

Про це розповів газеті "Сегодня" член комітету Андрій Шкіль (БЮТ), коментуючи важке фінансове становище зовнішньополітичного відомства України.

За його словами, три тижні тому комітет розглянув питання МЗСівської "катастрофи" за участю представників міністерства, у результаті чого і був складений новий варіант бюджету МЗС, представлений на затвердження Кабміну.

"Побажання міністерства Кабмін задовольнив на 90%", - каже Шкіль.

У запропонованому проекті передбачено не лише збільшення кошторису, але й скорочення десяти посольств – у країнах Африки і Латинської Америки, а також у Чорногорії.

"МЗС пропонував скоротити 12, але ми зменшили список до 10", - пояснює депутат.

"Крім того, комітет вирішив, що список посольств треба кардинально переглянути", - додає Шкіль.

За словами депутата, "наша присутність у тій чи іншій країні має відштовхуватися від того, який товарообіг у нас із цією країною".

"Тому що в України один із найбільших товарообігів у Європі – з Боснією, а там немає навіть консульства. Водночас є посольство в Чорногорії. Це чудова країна, де добре відпочивати, але для курортників достатньо консульства. Є й інші приклади. Посол в Австралії є одночасно послом у Новій Зеландії і... Індонезії. Зрозуміло, що в Індонезії він буває 3-4 рази на рік, хоча це найбільша мусульманська країна з величезною територією, до того ж розташована на островах. Вона одна могла б купувати всі літаки, які робить Україна", - сказав він.

Як зазначає видання, загальний бюджет МЗС у порівнянні з минулим роком зменшився, на 68 млн. грн. – з 925 до 857 млн. Але основні фінансові проблеми виникають зі скорочення статті "функціонування закордонних диппредставництв" – її "урізали" з 773 до 580 млн. Ця стаття – доларова, тобто через падіння курсу гривні витрати на посольства знизилися вдвічі зі 153 млн. у 2008 році до $75 млн. у нинішньому.

"Проблема не тільки в кризі, але й у неправильній позиції МЗС, який зробив упор на роботі центрального офісу", - каже Шкіль.

"Його співробітникам підвищили зарплати, хоча ясно, що від підвищення зарплати з 1,5 тисяч гривень до 2 тисяч ця робота для людей зі знанням трьох мов престижнішою не стала", - зазначає депутат.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування