На Банковій проїхалися по антикризовим проектам Тимошенко

Понеділок, 30 березня 2009, 19:36

Законопроект про внесення змін до держбюджету на 2009 рік, запропонований урядом як черговий пакет антикризових заходів, необхідних для продовження співпраці з МВФ, викликає ряд запитань.

Про це на брифінгу заявив перший заступник голови секретаріату президента Олександр Шлапак, повідомляє УНІАН.

За його словами, більшість запропонованих змін не відповідають вимогам фонду.

Зокрема, критику з боку секретаріату викликають зміни, що стосуються відносин НБУ і держбюджету.

Шлапак підкреслив, що згідно з діючою нормою, Нацбанк за підсумками року проводить аудит своєї діяльності і переводить до держбюджету суму перевищення своїх доходів над витратами.

"Уряд пропонує нововведення – НБУ в 2009 році має переводити до держбюджету авансом щокварталу свої поточні доходи. Ця норма суперечить закону про Нацбанк", – заявив він.

Також у секретаріаті піддали критиці норму, що дозволяє вносити до капіталу національних акціонерних компаній облігації внутрішньої держпозики для збільшення капіталу в необмеженій кількості, "тим самим збільшуючи до незрозумілих розмірів державний борг країни".

Третім спірним пунктом він назвав розширення функцій Аграрного фонду.

(Кабмін вніс на розгляд парламенту проект змін до закону "Про державний бюджет України на 2009 рік", яким пропонується розширити функції Аграрного фонду, надавши йому дозвіл проводити закупівлі дизельного пального і мінеральних добрив).

Резюмуючи це, перший заступник глави секретаріату зазначив, що три вищезазначені пункти не мають ніякого відношення до вимог МВФ.

Ще два пункти – що стосуються збільшення на 2% відпускної ціни газу для бюджетних організацій і для промисловості та впорядкування зарплат співробітників органів місцевого самоврядування – теж не відповідає, а в деяких моментах і суперечить вимогам МВФ.

Шлапак підкреслив, що лише один пункт із запропонованих змін до держбюджету відповідає вимогам МВФ – щодо фінансової ситуації "Нафтогазу".

При цьому він висловив думку, що цей пункт змін до держбюджету може бути винесений на розгляд окремим законопроектом.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News