"Газпром" називає Україну шантажистом і не кращим кандидатом для ЄС

Вівторок, 31 березня 2009, 11:51

Розслідування Європейським Союзом дій України в ході газового конфлікту на початку 2009 року може порушити питання про можливе членство цієї країни в організації.

Про це заявив заступник глави правління "Газпрому" Олександр Медведєв у ході міжпарламентської конференції "Проект "Північний потік". Парламентський вимір" у вівторок у Петербурзі, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Якби керівництво ЄС розслідувало ці факти, то постало б питання про членство України в ЄС. Транзитний монополіст, що шантажує Росію і Європу, не кращий кандидат у члени ЄС", - сказав Медведєв.

Він підкреслив, що "Газпром" як і раніше готовий транспортувати через Україну 110 млрд. кубометрів газу на рік за умови, що транспортні потужності України дозволять це зробити.

За словами Медведєва, запасів російського газу вистачить для укладення додаткових контрактів на його постачання в Європу, єдиний стримуючий фактор - дефіцит транспортних потужностей.

На думку представника "Газпрому", можливості інвестувати в газотранспортну систему України з'являться не раніше 2010 року через "параліч влади в цій країні".

Говорячи про угоду ЄС і України про модернізацію української ГТС, Медведєв відзначив, що складається враження, що керівництво ЄС "хоче спровокувати черговий виток газової кризи".

"Є гарна російська приказка: "Без мене мене оженили". Як можна казати про розширення постачань газу через транзитну країну без участі основного транзитера?", - запитав він.

Медведєв підкреслив, що інвестиції в ГТС України практично не здійснювалися з часів розпаду СРСР. На даний час не здійснено аудит стану ГТС України, підземних газових сховищ.

"Ми в "Газпромі" останні 15 років вкладали не менше 2 млрд. дол. на рік у розширення транспорту і цього виявилося мало", - додав Медведєв.

Як відомо, уряд України, Європейська комісія, Європейський банк реконструкції і розвитку, Європейський інвестиційний банк і Всесвітній банк минулого тижня підписали спільну декларацію за підсумками міжнародної донорської конференції по модернізацію української газотранспортної системи.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News