Лідер "НУ-НС" пропонує ще одну газову конференцію для "трикутника з Росією"

Вівторок, 31 березня 2009, 12:17

Лідер фракції "НУ-НС" Микола Мартиненко вважає за необхідне проведення ще однієї газової конференції за участі України, ЄС та Росії щодо збільшення пропускної спроможності української газотранспортної системи.

Про це він заявив під час виступу у Верховній Раді у вівторок.

Коментуючи підписану декларацію щодо модернізації української газотранспортної системи, Мартиненко відзначив три аспекти.

"За багато років співпраці з ЄС ми нарешті отримали значну політичну підтримку Євросоюзу та ще й у такому важливому для нас газовому питанні", - сказав депутат.

"Друге – поки що ми маємо лише декларацію про наміри і політичний аванс від ЄС та світових банківських структур. На черзі розробка та реалізація конкретного плану реформування нашого газового сектору. Без цього Україна не отримає жодного євро цента", - продовжив Мартиненко.

"Третє – спільна декларація викликала неоднозначну реакцію, як в ЄС, так і в Росії - як завжди. Адже труба має два кінці - один в Росії, другий в ЄС", - зазначив лідер фракції "НУ-НС".

Коментуючи реакцію Росії на підписану декларацію, Мартиненко сказав: "Для фахівців немає таємниці, що саме не влаштувало російське керівництво".

"По-перше, найбільш негативну реакцію викликав намір України надати можливість країнам-членам ЄС закупати газ на нашій території. Зараз Росія продає свій газ європейським партнерам на західному кордоні – ніби ще досі існує Радянський Союз", - пояснив депутат.

"Друге – російському керівництву не подобається намір України підвищити пропускну спроможність ГТС на 60 млрд. куб. м газу на рік", - продовжив Мартиненко.

"Навіть якщо уявити, що Росія реалізує усі обхідні газопроводи, а вірогідність цього наближається до нуля, то Україна залишиться найбільшим транзитером", - зазначив депутат.

Говорячи про збільшення пропускної спроможності ГТС, то, на думку Мартиненка, потрібно вести переговори у форматі ЄС, Україна, Росія. "На мою думку, необхідна ще одна конференція у рамках цього газового трикутника", - заявив лідер фракції "НУ-НС".

"Якщо Росія підтвердить своє бажання брати участь у модернізації ГТС, то треба її залучати на принципах, зафіксованих у декларації, на принципах рівноправного партнерства, а не політичних вимог", - сказав депутат.

"Декларація щодо модернізації ГТС засвідчила, коли українська влада працює консолідовано, коли президент і уряд працюють спільно – вони досягають успіху для України", - додав Мартиненко.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування