Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Ющенко каже Тимошенко шукати гроші на боротьбу з хворобами тисячоліття

Вівторок, 31 березня 2009, 14:09

Президент Віктор Ющенко наголошує на неприпустимості скорочення фінансування програм боротьби з епідеміями ВІЛ/СНІДу та туберкульозу та профілактики цих захворювань в Україні, а також із наркоманією.

Про це він заявив, відкриваючи засідання Координаційної ради з проблем ВІЛ-інфекції/СНІДу, туберкульозу та наркоманії, повідомляє прес-служба президента.

Президент нагадав, що 16 березня цього року підписав закон "Про затвердження Загальнодержавної програми забезпечення профілактики ВІЛ-інфекції, лікування, догляду та підтримки ВІЛ-інфікованих і хворих на СНІД на 2009-2013 роки".

Відповідно до нього, орієнтовний обсяг фінансування становить: усього за Програмою - 3,652 млрд. грн., у тому числі з державного бюджету - 2,906 млрд. грн., з місцевих бюджетів - 267,37 млн. грн., з інших джерел - 478, 57 млн. грн.

На фінансування профілактичних заходів Програми в законі передбачено 958,76 млн. грн., що становить 26,3% від загального обсягу фінансування.

"2009 рік - перший рік, коли ця програма була закладена у фінансування бюджету. І ми бачимо, що є велика різниця між політичною декларацією, коли приймається закон, і готовністю чинної влади це підтримати, коли йдеться про наповнення бюджету 2009 року", - сказав Ющенко.

"Ще раз звертаюся і до уряду, і до керівництва областей - у 2009 році всі наші зобов'язання повинні бути профінансовані", - додав президент.

При цьому основну увагу має бути сконцентровано на 5-6 областях, які мають найгірші показники поширення ВІЛ/СНІД. Це Дніпропетровська область (455,2 ВІЛ-інфікованих на 100 тис. населення), Одеська (454,0), Донецька (442,9), Миколаївська (434,3) області, м. Севастополь (334,8), АР Крим (268,6). У цих регіонах зареєстровані також найвищі рівні поширеності СНІДу.

Президент наголосив, що в умовах економічної кризи пошук можливостей збільшення фінансування на боротьбу з ВІЛ/СНІДом та туберкульозом вимагає посилення співпраці з неурядовими організаціями, міжнародними агенціями та бізнесом.

"Ми повинні знайти спосіб ведення діалогу з провідними національними бізнесовими структурами. Переконаний, що абсолютна більшість українського бізнесу може відреагувати на таку активну позицію Координаційної Ради", - сказав Ющенко.

Він також закликав активніше залучати зовнішню фінансову допомогу для втілення національних заходів, передусім за рахунок гранту Глобального фонду для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією.

"Маємо невідкладне завдання – забезпечити формування та подання заявки від України на отримання грантів Глобального фонду з компонента "СНІД" (на другий етап у три роки із загальним бюджетом до 120 мільйонів доларів США) та з компонента "Туберкульоз", - наголосив президент.

Водночас, він вказав на необхідність сфокусуватися на раціональному використанні зовнішніх позик, отриманих для заходів із подолання ВІЛ/СНІДу та туберкульозу. "Адже результати аудитів свідчать про незадовільну реалізацію проектів та неефективне витрачання коштів", - сказав Ющенко.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування