Ющенко пропонує призначати прем’єра без коаліції

Вівторок, 31 березня 2009, 15:06

Проект Конституції, внесений президентом Віктором Ющенком до парламенту, пропонує висувати кандидатуру прем’єра партії, яка набрала більшість під час виборів до палати депутатів.

"Для сформування персонального складу Кабінету Міністрів президент доручає кандидату на посаду прем'єр-міністра, уповноваженому політичною партією, яка за підсумками виборів до Палати депутатів отримала найбільшу кількість депутатських мандатів, сформувати та внести у двадцятиденний строк на розгляд Палати депутатів пропозиції щодо персонального складу Кабінету Міністрів разом із програмою діяльності Кабінету Міністрів", - йдеться в законопроекті.

У тому випадку, якщо протягом 10 днів після внесення пропозицій щодо персонального складу уряду та програми Палата депутатів не затвердила персональний склад Кабінету Міністрів та програму, свої пропозиції по складу уряду має надати кандидат у прем’єри від другої за чисельністю депутатських мандатів партії.

У тому випадку, якщо протягом 10 днів депутати знову не затвердять склад уряду і його програму, згідно із проектом Конституції, кандидата на посаду призначає президент. Він доручає кандидату у 30-денний строк внести до Палати депутатів відповідні пропозиції.

Якщо ж і в цьому випадку Палата депутатів не затвердила персональний склад Кабінету Міністрів і Програму його діяльності, президент розпускає Палату депутатів і призначає позачергові вибори народних депутатів.

Згідно із проектом, кабінет міністрів забезпечує та є відповідальним за здійснення внутрішньої і зовнішньої політики держави на виконання Конституції України та законів, указів президента.

За діючою Конституцію, кандидатуру прем’єра вносить президент за пропозицією коаліції депутатських фракцій, до складу якої входить більшість народних депутатів України від конституційного складу Верховної Ради.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування