Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Ющенко пропонує наступнику опікуватись обороною, безпекою і відносинами

Вівторок, 31 березня 2009, 16:17

Згідно із проектом змін до Конституції, запропонованим президентом Віктором Ющенком, повноваження голови держави поширюватимуться на сфери зовнішньої політики, оборони та безпеки.

"Президент здійснює керівництво у сферах зовнішньополітичної діяльності, оборони і безпеки держави", - йдеться у проекті, запропонованому Ющенком.

За документом, колишні президенти входять до складу сенату.

Згідно із проектом, президент призначає на посади за згодою верхньої палати - Сенату - та звільняє з посад Генерального прокурора, Голову Служби безпеки, Голову Національного бюро розслідувань України, керівників інших державних органів, які здійснюють досудове слідство, Голову Служби зовнішньої розвідки України.

Також за поданням президента рішенням сенату не менш як двома теританми складу призначається суддя Конституційного Суду строком на дев'ять років без права бути призначеним повторно.

Також, згідно із проектом, президент ухвалює рішення про визнання іноземних держав, укладає міжнародні договори України, уповноважує на укладення міжнародних договорів від імені України, призначає та звільняє глав дипломатичних представництв України, приймає вірчі та відкличні грамоти акредитованих при ньому дипломатичних представників.

Також президент є Верховним головнокомандувачем Збройних Сил, призначає на посади та звільняє з посад вище командування Збройних Сил, інших військових формувань.

Передбачається, що координаційним органом з питань зовнішньополітичної діяльності, оборони і безпеки держави, що координує і контролює діяльність органів виконавчої влади у цих сферах, є Рада національної безпеки України на чолі з президентом.

До складу Ради національної безпеки України входять за посадою прем'єр, Міністр закордонних справ, Міністр оборони, Міністр внутрішніх справ, Міністр юстиції, Голова СБУ, Голова Служби зовнішньої розвідки України, а також інші посадові особи, визначені президентом України.

У засіданнях Ради національної безпеки України можуть брати участь голови палат Національних Зборів України.

Також, Ющенко пропонує надати президенту право призначати та звільняти половину складу Ради Національного банку України, половину складу Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...
Реклама: