Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Повторення виборів-2004 не буде. Все буде технологічніше і продажніше

П'ятниця, 10 квітня 2009, 13:36

Наступна президентська кампанія буде дорожчою ніж у 2004 році, але з меншими порушеннями законодавства.

Так вважає голова комітету виборців Олександр Черненко.

"Ціна посади президента завищена. Основні політичні гравці розглядають її як щось неймовірне — ніби після виборів для них настане або "рай на Землі", або буде втрачено все. Звичайно, це позначиться на кампанії. Утім, гадаю, ми не матимемо таких разючих проблем, як у 2004–му", - сказав він в інтерв'ю "Україні молодій".

"Наприклад, якщо говорити про адмінресурс, то він зараз не є концентрованим. "Губернатори" підтримують одну політичну силу, вертикаль міністерств — іншу, правоохоронці теж поділені. Мери, директори підприємств і ректори ВНЗ — кожен у міру своїх можливостей використовуватиме адмінресурс, але централізованої системи не буде", - зазначив Черненко.

За його словами, майбутні вибори будуть більш технологічними.

"Крім того, останній досвід показує, що дуже популярним стає підкуп виборців. Це може відіграти роль на тлі загальної розчарованості: раніше виборець був більш ідеологічний і, хоч скільки його купуй, він усе одно в основній масі голосував так, як хотів. А на тлі нинішньої кризи багато хто подумає: "Всі вони однакові, а я краще на цьому зароблю зайву копійку", - зазначив Черненко.

Він погодився, що за "людським" пунктом витрат найближча виборча кампанія буде дорожчою.

"Так. І не тільки через роботу з людьми, а й із засобами масової інформації. Якщо в перший час після 2004 року журналісти працювали об’єктивно, вибирали для висвітлення суспільно вагомі факти, зберігали баланс думок, то за останні роки ця традиція втрачена. Якщо зараз ітиметься про подію, навіть суспільно значиму, кандидата не покажуть без додаткової фінансової винагороди. Політики розбестили і журналістів також", - сказав голова КВУ.

Черненко не став порівнювати вибори в Мукачевому і Тернополі за значенням для майбутніх президентських виборів.

"Але, справді, вибори на Тернопільщині були знаковими. Я не характеризував би їх як репетицію (перед президентськими виборами) — я назвав би їх уроком. …Усі політичні сили мають винести урок із виборів на Тернопільщині. І головний: боротися проти виборів — значить шкодити собі", - сказав голова КВУ.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування