Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Соціологи порахували, як наступний президент залежить від Москви

Субота, 11 квітня 2009, 10:13

В Україні простежується зв'язок між президентськими уподобаннями виборців і їх ставленням до Росії.

Про це розповів президент Київського міжнародного інституту соціології Валерій Хмелько, коментуючи результати дослідження, проведеного в лютому цього року, повідомляє Дзеркало тижня.

Разом з тим, підстав вважати, що російський вектор буде домінувати серед зовнішньополітичних факторів на президентських виборах, немає.

Згідно з отриманими даними, у лютому добре і дуже добре до Росії ставився 91% українців.

Хмелько зазначив, що, за даними досліджень, ставлення до Росії поки що є одним з факторів, який впливає на підтримку основних потенційних кандидатів у президенти.

"Так, з тих, хто дуже добре ставиться до Росії, за Тимошенко готові проголосувати лише 10%, за Ющенка - 1%, а за Януковича - 34%. З тих, хто в основному добре ставиться до Росії, за Тимошенко готові проголосувати вже 19%, за Ющенка - 4%, а за Януковича - тільки 13% ", - підкреслив він.

У свою чергу, за словами Хмелька, з тих, хто ставиться до Росії в основному погано, за Тимошенко готові проголосувати 23%, за Ющенка - 6%, а за Януковича - 0.

А з тих, хто ставиться до Росії дуже погано, за Тимошенко готові проголосувати 33%, за Ющенка - 11%, а за Януковича - 0%.

"Для Яценюка залежність підтримки від відношення до Росії не є настільки прямою. Серед тих, хто дуже добре ставиться до Росії, його підтримують 6%; в основному добре - 10%, погано - 22%, дуже погано - тільки 13%" - додав Хмелько.

Дослідження показало, що в Україні зараз більше 40% громадян, які не брали б участь у виборах або голосували б проти всіх. Серед них 45% - ті, хто в основному добре ставиться до Росії.

"Як видно з даних опитування, говорити про те, що російський вектор буде домінувати серед зовнішньополітичних факторів на президентських виборах, підстав немає. Але зв'язок вибору свого президента і ставлення до Росії у наших громадян явно проглядається", - резюмував президент КМІС.

У дослідженні, проведеному 6-15 лютого 2009 року, взяли участь 2038 респондентів з усіх регіонів України. Похибка вибірки не перевищує 2-3,3%.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування