Щоб стати опозиціонером у Білорусі, треба скласти іспит на поїдання документів

Неділя, 12 квітня 2009, 11:53

Білоруська опозиція, прагнучи поповнювати свої лави тільки гідними новобранцями, пропонує охочим скласти тест з 100 питань та виконати практичні завдання.

"Це щорічна акція під назвою "Ді-джеї Відродження". Ми набираємо 30-40 осіб, як правило, у віці 21-22 років, і влаштовуємо випробування. Тих, хто дійшов до фіналу, ми згодом називаємо молодіжними опозиційними лідерами", - повідомив лідер незареєстрованої партії "Білоруська християнська демократія" Павло Северінец.

За словами Северінца, тестові завдання, які допомагають визначити потенціал претендента, містять як побутові питання, так і політичні.

Приміром, претенденти повинні знати, "скільки коштує кілограм картоплі".

Також у кандидатів в опозицію перевіряють швидкість реакції і здатність приймати рішення під час вуличних акцій.

У фіналі тесту учасникам, наприклад, повідомляють, що "до будівлі увірвався спецназ", і пропонують "терміново заховати бланк з відповідями".

"Як правило, кандидати або намагаються з'їсти аркуш, або ховають його в білизні. У реальних умовах такі дії, звичайно, марні" - зауважив Северінец.

Крім того, майбутнім опозиціонером дають практичні завдання. Зокрема, їм пропонують провести політичну акцію. Мета цього завдання - зібрати якомога більшу кількість згадувань про проведення акції у ЗМІ.

"Це може бути флеш-моб або пікет. Для складання іспиту необхідно, щоб про подію згадали кілька інтернет-сайтів. Якщо напишуть газети - залік", - розповів Северінец.

За словами лідера БХД, ті претенденти, які успішно пройшли кастинг, можуть претендувати на помітне становище в опозиційному русі.

"Таким чином, білоруська опозиція якісно поповнює лави на 10-12 осіб на рік," - сказав Северінец.

"На екзамени приходить вже знайома нам молодь з числа тих, що співчувають, але бувають і люди "з вулиці", - додав він.

"Інтерфакс-Україна"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News