КС не дасть Ющенку приводу розпустити нинішню Раду?

Понеділок, 13 квітня 2009, 09:38

Конституційний Суд не має наміру давати президенту Віктору Ющенку приводу для дострокового розпуску Верховної Ради VI скликання і підтримувати його подання щодо порушення порядку призначення прем'єр-міністра.

Як пише газета "Комерсант-Україна" з посиланням на джерела в КС, результати рейтингового голосування суддів на закритому засіданні Суду показали, що супротивників цієї ідеї більше, ніж прихильників.

КС провів закрите засідання у справі, у якій президент просить визнати порушенням Конституції той факт, що після формування в парламенті коаліції фракцій БЮТ, "Наша Україна - Народна самооборона" і блоку Литвина главі держави не було подано подання на призначення прем'єр-міністра.

Відкрите слухання в цій справі у КС пройшло на початку квітня, а вже в минулу середу відбулося перше рейтингове голосування.

"Дев'ять суддів проголосували проти того, на чому наполягає президент, шість – підтримали вимогу Віктора Ющенка. Ще троє суддів на засідання не прийшли і, таким чином, у голосуванні не брали участь", - розповів співрозмовник газети в КС.

"Голосування, яке відбулося в Конституційному Суді в середу, показало, що в президента практично немає шансів виграти справу", - заявило джерело видання.

За словами джерела, затягувати з винесенням рішення за поданням президента в Конституційному Суді не хочуть. Рішення КС, як відомо, вважається ухваленим, якщо за нього проголосували мінімум 10 із 18 суддів.

"Ті дев'ять суддів, які голосували проти, зараз докладають максимум зусиль для притягнення на свій бік насамперед тих суддів, яких не було на засіданні", - сказало джерело.

Один із юристів БЮТ, народний депутат Віктор Швець заявив, що "очікував від КС чогось подібного". "Точною інформацією про події в Конституційному Суді я не володію, але з правової точки зору було очевидно, що президентові не варто сподіватися на позитивний результат", - сказав він.

Іншої думки дотримується депутат фракції Партії регіонів Юрій Мірошниченко: "Президент має всі підстави вважати, що процедура легітимізації уряду не дотримана. Сьогодні взагалі незрозуміло, кого представляє цей уряд".

Як відомо, подання з проханням невідкладно розтлумачити деякі нюанси формування уряду Ющенко направив до КС у середині лютого. У документі вказувалося, що відповідно до ч. 8 ст. 83 основного закону коаліція депутатських фракцій у Верховній Раді повинна внести президенту пропозиції щодо кандидатури прем'єр-міністра, а також щодо кандидатур до складу Кабінету міністрів.

У ході усних слухань справи представник президента в КС Марина Ставнійчук не стала приховувати, що мета президента – знайти привід для дострокового розпуску Верховної Ради VI скликання. "Розпуск парламенту саме і є тією формою відповідальності, яка настає в тому випадку, коли не сформовано уряд", - сказала вона.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
23:56
відео, фотоПоблизу Брянська в РФ горить підстанція, повідомляють про атаку дронів
23:43
Сміх крізь сльози: Костюк в емоційному матчі здолала Ґофф у чвертьфіналі Штутгарта
23:31
"Роттердам+": ВАКС звільнив двох фігурантів від відповідальності через строки давності
23:23
Ворог вдарив ракетою по цивільній інфраструктурі в Сумах 
23:10
Білий дім очікує, що США "одразу ж" почнуть постачати зброю Україні після рішення Конгресу
22:45
Ракетна атака по Дніпру: рятувальники виявили тіло третього загиблого
22:32
тенісКалініна у двох партіях розібралася з 16-річною росіянкою і пройшла в півфінал турніру в Руані
22:16
Джонсон про пакет з допомогою Україні: Найкращий можливий варіант
21:57
оновленоУ частині областей оголошували повітряну тривогу. У Конотопі та Сумах чули вибухи
21:39
В порту на Одещині росіяни знищили агропродукцію, яка направлялась до Азії та Африки
Усі новини...