Податкова візьме за барки інтернет-магазини

Понеділок, 13 квітня 2009, 16:33

Податківці мають намір запровадити контроль у сфері інтернет-торгівлі.

Про це УНІАН повідомили в прес-службі Державної податкової адміністрації України.

Орієнтовний оборот української інтернет-торгівлі, на думку аналітиків, цього року досягне 1 млрд. дол. Але на сьогодні цей сегмент вітчизняного бізнесу фактично не контролюється.

"Контроль за обігом наявних коштів поза банківськими операціями – пріоритетне завдання для контролюючих органів України, оскільки рівень тіньової економіки вже стає небезпечним для вітчизняної економіки", - наголошується в повідомленні.

Податківці привели дані рейтингів сайту Bigmir.net, згідно з якими тільки на початку цього року в Україні числилося 3168 інтернет-магазинів, що приблизно в 3-6 разів більше, ніж кілька років тому. Разом з тим, за неофіційною інформацією, кількість віртуальних торгових місць становить близько 10 тис., зазначають у ДПАУ.

"І сьогодні інтернет-продажі стали конкурентоспроможним суперником традиційному "офлайновому" бізнесу", - сказано в повідомленні.

Масовим явищем стала відсутність руху коштів на банківських рахунках цих підприємств впродовж кількох років, що свідчить про тіньові операції.

"Невідповідність економічних тенденцій і статистичних показників даним податкової звітності платників податків свідчать про спробу суб`єктів підприємництва, які працюють у сфері роздрібної торгівлі і послуг, занижувати обсяги реалізації – не оприбутковувати наявну виручку і порушувати правила використання реєстраторів касових операцій", - підкреслили в ДПАУ.

Аналіз тенденцій споживчого ринку показує, що зростання обігу роздрібної торгівлі на 4,7 млрд. грн. відбулося, насамперед, за рахунок переорієнтації споживача на продукти харчування. Проте збільшення ресурсу (виробництва) харчових продуктів вітчизняного виробництва на 1,5 млрд. грн. (січень-лютий 2009 р.), імпортованих продуктів харчування – на 0,8 млрд. грн., споживчих цін на харчовому ринку – на 15-26% адекватно не позначилося на декларуванні доходів суб`єктами роздрібного ринку продовольчих товарів.

Питання контролю за сферами діяльності, де переважно використовуються готівкові грошові розрахунки і є ризики невідображення доходів, стає одним з першочергових.

Тільки з початку року податковими органами Дніпропетровської обл. проведено 976 перевірок контролю за здійсненням розрахункових операцій і 50 документальних інспекцій. Порушення виявлені під час усіх перевірок. Аналогічна ситуація в інших областях, зазначили в ДПАУ.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
03:19
Шмигаль у США: Нас запевнили в підтримці законопроєктів
03:14
США наклали вето на прийняття Палестини до Радбезу ООН
02:18
Очільник Пентагону та топгенерал США про допомогу Україні: затягування має наслідки на полі бою
01:50
Остін у Пентагоні зустрівся з міністром оборони Норвегії: говорили про Україну
00:59
футбол"Бенфіка" Трубіна поступилась по пенальті "Марселю", "Ліверпуль" не зумів створити дива: результати 1/4 фіналу Ліги Європи
00:54
тенісКостюк відіграла 5 матчболів та перемогла фіналістку Australian Open на турнірі в Штутгарті
00:48
Директор ЦРУ до конгресменів: Україна може програти до кінця року, якщо не схвалите допомогу
00:14
оновлюєтьсяЗагроза "Шахедів" та ракет: в частині країни оголошено повітряну тривогу
23:45
Трамп прокоментував допомогу Україні після проєкту Джонсона: Європа має робити більше
23:38
Росіяни 14 разів за добу обстріляли Сумщину, поранена людина
Усі новини...