Версій у справі отруєння Ющенка має бути більше

Вівторок, 14 квітня 2009, 08:03

Заступник генпрокурора Ренат Кузьмін вважає, що версій у справі про отруєння президента Віктора Ющенка має бути набагато більше.

Про це він сказав у понеділок в інтерв'ю Комсомольській правді.

"Справу про отруєння президента так само, як і справу про смерть Георгія Гонгадзе, я одержав "у спадок" від свого попередника. І, коли почав розбиратися, дійшов висновку про необхідність заміни слідчих груп по них", - розповів Кузьмін.

"Справа в тому, що при розслідуванні будь-яких неочевидних злочинів завжди потрібно висунути максимальну кількість версій: по можливих суб'єктах злочину, по його мотивах і т.п.", - вважає заступник генпрокурора.

"Кожна з них перевіряється, по мірі відпрацьовування відкидаються версії, які не знайшли підтвердження. Так має бути й у справі про отруєння президента, і в справі Гонгадзе", - заявив він.

Кузьмін зазначив, що "слідчі, які розслідували отруєння Ющенка, відпрацьовували одну-єдину версію - про отруєння на дачі у Сацюка".

"Уявіть собі, цих версій має бути набагато більше! Наприклад, на дачі у одного з керівників "Фокстроту", де був президент, або в готелі, де він снідав, або на зустрічі з виборцями", - впевнений заступник генпрокурора.

"І таких місць могла бути безліч. Серед версій потрібно було розглядати й те, що отруєння не було взагалі, а ураження на обличчі - результат медичних маніпуляцій", - сказав він.

"Слідчі повинні були обчислити орієнтовний час отруєння, довідатися графік роботи президента й на цьому часовому проміжку відпрацювати всі можливі версії. І виключивши ті, що не підтвердилися, прийти до одної єдиної правильної", - вважає Кузьмін.

Він зазначив, що "така ж схема дій і у справі Гонгадзе, так це повинно було бути в ідеалі".

"Я тоді зібрав наради по обох справах, висловив претензії, запропонував розширити кількість версій, підготувати нові плани розслідування. Після цього пройшло зовсім небагато часу, я змінив склади слідчо-оперативних груп", - розповів Кузьмін.

"Зустрівся з мамою Гонгадзе, а по отруєнню президента поспілкувався з учасниками подій. Але дуже швидко розслідування цих справ і нагляд за ними були покладені на іншого заступника генпрокурора", - заявив він.

Відповідаючи на запитання, із чим він пов'язує своє відсторонення від цих справ, Кузьмін сказав: "Із чим пов'язане - не знаю. Це право генерального прокурора. Мені відомий лише один факт: справу про отруєння президента в мене забрали на прохання самого президента".

"Мені складно говорити про ці справи - уже два роки я не маю до них ніякого відношення, а тільки бачу, як купа людей до будинку, в якому я працюю: різні політики, футболісти, хокеїсти, а працівники слідчої групи їздять у машинах із мигалками та охороною СБУ", - зазначив Кузьмін.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування