Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

МВФ задобрять меморандумом?

Вівторок, 14 квітня 2009, 09:20

Україна перепише меморандум із Міжнародним валютним фондом, який був підписаний між сторонами в листопаді 2008 року й окреслював умови виділення Україні кредиту в 16,5 мільярда доларів.

Домовленість про зміну меморандуму була досягнута в понеділок на нараді, яку президент Віктор Ющенко провів із прем'єр-міністром, спікером і представниками місії МВФ в Україні.

За інформацією газети "Дело", у новому варіанті меморандуму українська влада частково продублює вимоги щодо збалансування бюджетів НАК "Нафтогаз України" і Пенсійного фонду. Ці законопроекти, разом із антикризовим пакетом, будуть внесені на розгляд у Верховну Раду вже у вівторок, 14 квітня.

Крім цього, документ буде містити новий, чітко прописаний механізм рекапіталізації банків. Чинний порядок викликав нарікання у Валютного фонду. Нова ж процедура має бути розроблена Кабміном і Нацбанком у ході консультацій із МВФ.

Як повідомив перший заступник голови секретаріату президента Олександр Шлапак, зараз у розпорядженні адміністрації президента знаходиться попередній варіант нового меморандуму. Остаточний текст буде складено і погоджено протягом найближчих 3-5 днів.

Шлапак припускає, що в результаті підписання нового меморандуму вирішення питання про другий транш може відбутися вже в десятих числах травня.

Крім того, у секретаріаті президента не виключають, що МВФ може розглянути можливість надання одразу 2 і 3 траншів, за що раніше висловлювалася прем'єр Юлія Тимошенко.

Між тим, питання продовження програми МВФ stand-by з надання кредиту в 16,5 мільярда доларів усе ще під погрозою зриву.

"Ми досить суттєво просунулися вперед в наших дискусіях", - заявила в понеділок голова місії МВФ в Україні Джейла Пазарбазіоглу.

Водночас вона відзначила, що багато в чому рішення Фонду буде залежати від голосування у Верховній Раді у вівторок, 14 квітня. На порядку денному українського парламенту на цей день – антикризові заходи уряду.

Представник опозиції Микола Азаров уже заявив, що Партія регіонів не стане голосувати за антикризові законопроекти, якщо там не будуть враховані її вимоги.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування