Північна Корея дає "ядерну" реакцію

Вівторок, 14 квітня 2009, 10:57

Північна Корея у вівторок оголосила про небажання продовжувати переговори про припинення ядерної програми і про плани запустити АЕС, яка виробляє придатний для створення атомної зброї плутоній.

Про це повідомило державне інформаційне агентство KCNA з посиланням на МЗС, передає Reuters.

Заява КНДР з'явилась після засідання Ради Безпеки ООН, на якому країни-учасниці одностайно засудили Пхеньян за запуск ракети далекого радіуса дії всупереч забороні ООН і вимагали введення нових санкцій проти КНДР.

"Ми будемо працювати над будівництвом власного ядерного реактора на легкій воді, розморозимо ядерні об'єкти і пустимо в переробку відпрацьоване ядерне паливо", - повідомляє KCNA.

Понад рік тому Північна Корея приступила до демонтажу ядерного реактора в Йонбені в рамках домовленостей з Китаєм, Росією, Сполученими Штатами, Південною Кореєю і Японією.

На думку експертів, КНДР може за три місяці відновити демонтований реактор і приступити до виділення плутонію з відпрацьованих паливних стрижнів.

Пхеньян має у своєму розпорядженні запаси збройового плутонію, достатніми для виробництва шести-восьми атомних бомб. Після запуску АЕС у Йонбені він зможе виділити плутоній ще на одну бомбу, припускають фахівці.

У свою чергу Росія вже закликала Північну Корею повернутися до переговорів. Також своє сподівання на продовження переговорів висловили Японія і Китай.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування