Ющенко сам собі пише промови й часто імпровізує

Вівторок, 14 квітня 2009, 12:36

Президент Віктор Ющенко активно працює над текстами своїх виступів і іноді сам готує свої промови.

Про це розповів його спічрайтер, керівник головної служби комунікації секретаріату президента Данило Лубківський в інтерв'ю газеті "Сегодня".

"Віктор Андрійович (Ющенко) належить до таких (президентів, які самі пишуть собі промови). Він активно працює над текстами", - сказав Лубківський.

На запитання, які промови були написані особисто Ющенком, він відповів: "Приміром, газовий конфлікт на початку цього року. У своєму телезверненні президент говорив без "підказчиків", саме він написав і цей виступ. Є багато інших прикладів".

"Часто президент дає важливий поштовх до промови – тезу чи образ, який відчуває особисто. Свій виступ у Хорватії він почав із метафори про спорідненість українського слова собор (храм) і хорватського сабор (парламент). Це дало емоційний ряд, який зачепив хорватських депутатів", - зазначив Лубківський.

На запитання про те, як часто президент імпровізує, його спічрайтер сказав: "Це залежить від події й природи виступу. Є багато жанрів. Приміром, офіційні промови загальнодержавного значення, де точна і важлива кожна теза. Або виступи на зустрічах, що розраховані на неформальний діалог".

За словами Лубківського, у виступах, які приурочені до важливих дат і подій і які несуть "нові посили" суспільству, ключову роль відіграє Ющенко.

"Він – автор, задає тон, формулює головні тези. Важливий внесок робить ціла команда людей – експерти Секретаріату, учені, профільні фахівці. Вони готують базовий аналіз, прогнози, дають статистику. Наше завдання – об'єднати бачення президента й експертну оцінку", - пояснив він.

За словами Лубківського, "головне, що говорить президент, а не хто допомагає створювати промову; у його виступах звучить колективна позиція всієї держави, але авторство – у політичному й буквальному сенсах – його".

Спічрайтер розповів, що виступи президента до знакових подій – як-то на День незалежності – готуються як мінімум місяць, "але якщо ситуація розвивається швидко, то й нам треба оперативно реагувати" – буває, що промову треба написати й за ніч, хоч і не часто.

"Ми тут підрахували, що в рік пишеться близько 500 текстів промов президента. По суті, це 2 тексти на день. Не враховуючи письмових документів і привітань", - сказав він, додавши, що обсяг виступів різний.

"Я особисто люблю короткі форми. Чому бувають досить розлогі виступи? Це йде від бажання президента максимально пояснити свою позицію", - зазначив Лубківський, погоджуючись, що найчастіше це – імпровізація президента, "але вона базується на практичному ґрунті".

Спічрайтер президента зізнався, що для нього найскладніші "емоційно – промови, присвячені Голодомору й виголошені на Михайлівській площі в 2007 році і біля Меморіалу пам'яті в 2008"."У політичному сенсі складні промови – це, приміром, останнє звернення до парламенту. Такі події – результат величезної роботи багатьох людей", - додав Лубківський.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування