Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Ющенко створює "код" і формулює нові "посили"

Вівторок, 14 квітня 2009, 13:46

Президент Віктор Ющенко у своїх виступах формулює "своєрідний код" звернення до нації і сам акумулює нові "посили" до співвітчизників.

Про це розповів його спічрайтер, керівник головної служби комунікації секретаріату президента Данило Лубківський в інтерв'ю газеті "Сегодня".

"Є базові, фундаментальні речі, які важливо розуміти в першу чергу, – вони, на мій погляд, складають своєрідний код звернення президента до співвітчизників", - сказав він.

"Це – формування єдиної української політичної нації, причому з виразним національним характером, живими, рідними коренями й водночас нації, яка живе в сучасному світі і об’єднує без винятку всіх нас, громадян України. Це – ідея особистої свободи, внутрішньої гідності кожного з нас – гідності персональної і національної. Це – реальна, а не уявна відданість демократії. Це – повернення України у свій історичний, природний європейський простір", - пояснив Лубківський.

На запитання про те, як часто з'являються "нові коди", спічрайтер президента відповів:

"Вибачите, але стрижень не може змінюватися. Це – основа. Глава держави добре знає й відчуває настрої суспільства. Від цього залежать тільки нові посили".

При цьому він підтвердив, що всі нові посили – це креатив президента: "Так, він акумулює це. Безумовно, усі ті, хто з ним працює, вносять свою лепту".

За його словами, Ющенко "висуває ідеї, пропонує, на які приклади (у виступах) посилатися".

На запитання, чи дослухається Ющенко до спічрайтерів, Лубківський відповів: "Я радий, що часто ті тексти, які ми готуємо, він приймає, і вони виголошуються".

За словами спічрайтера, у ході написання промова обговорюється з президентом і в телефонних розмовах, і в особистих.

"Спочатку готується проект, у цій роботі активну участь беруть мої колеги. Коли текст готовий, він подається Віктору Андрійовичу, після цього він запрошує на розмову чи передає свої побажання. Після першої редакції президент вже особисто залишається з текстом і вносить фінальні корективи", - розповів Лубківський.

"Один із останніх трудоємних виступів – це щорічне послання президента до парламенту. Остання розмова по ньому тривала у нас близько трьох годин", - навів він приклад.

Лубківський також визнав, що в Ющенка нерозбірливий почерк і "буває, що непросто" розібрати те, що президент написав, "але в такому випадку можна уточнити".

Він зазначив, що спічрайтери Ющенка рідше працюють зі статтями, і їхня робота –"допоміжна". "Статті з'являються не часто, але авторство – одне: президента", - запевнив Лубківський.

При цьому він додав, що необхідність появи статей в іноземних ЗМІ "залежить від ситуації, політичної, економічної": "Коли в президента виникає відчуття, що це актуально. Але головне, це дуже серйозний жанр і, безумовно, дуже особистий".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування