Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Богатирьова просить, щоб США підтримали курс України?

Вівторок, 14 квітня 2009, 14:23

Необхідно активізувати підтримку західними демократіями курсу України на інтеграцію до євроатлантичних структур безпеки.

На цьому наголосили під час зустрічі у США секретар Ради національної безпеки й оборони України Раїса Богатирьова та експерт Центру стратегічних та міжнародних досліджень Збігнєв Бжезинський, повідомляє прес-служба РНБОУ.

Цьому поступу, на думку Богатирьової, сприяло б відновлення україно-американської міждержавної комісії у новому форматі під головуванням президентів обох країн.

Між Богатирьовою і Бжезинським загалом відбулася жвава дискусія щодо внутрішньополітичної ситуації в Україні та її зовнішньополітичних перспектив, вони обмінялися думками щодо глобальних викликів людству на початку ХХІ століття, місця та ролі України в євроатлантичній системі координат.

Було відзначено вагому роль України у підтримці безпеки і стабільності в регіоні. Секретар РНБОУ подякувала Бжезинському за особливий внесок в процес визнання України інтегральною частиною Європи та визначення її у системі геополітичної безпеки.

Питання створення нової архітектури безпеки, а також проблематику міжнародної та регіональної безпеки Богатирьова обговорила й під час зустрічі з помічником міністра оборони США з питань міжнародної безпеки Александром Вершбоу.

Співрозмовники надали позитивну оцінку рівню та інтенсивності взаємодії між Україною та США у безпековій сфері, а також обговорили перспективи її подальшого розвитку.

Секретар РНБОУ поінформувала Вершбоу про звернення Верховної Ради України щодо питання фінансування утилізації твердого ракетного палива у рамках угоди між Україною і США та надання допомоги Україні в ліквідації стратегічної ядерної зброї, а також запобігання розповсюдженню зброї масового знищення.

Також Богатирьова у Вашингтоні зустрілася з керівником одного з найбільш авторитетних американських "мозкових центрів", президентом та Виконавчим директором Центру стратегічних та міжнародних досліджень Джоном Хамре.

З ним обговорювалися актуальні міжнародні проблеми та різні аспекти розвитку україно-американського партнерства. Співрозмовники обмінялися думками щодо перспектив розвитку європейських та євроатлантичних форматів безпекової співпраці.

Богатирьова поінформувала американського експерта про внутрішньополітичну ситуацію в Україні та конституційні ініціативи президента Віктора Ющенка, "метою яких є стабілізувати і збалансувати владні відносини в державі".

За програмою першого дня візиту Богатирьова також обговорила перспективи україно-американських відносин за ланчем із впливовими аналітиками Центру нової американської безпеки, значна частина якого нині входить до складу команди експертів президента США Барака Обами.

У вівторок, у другий день візиту до США, Богатирьова також проведе низку зустрічей з представниками безпекових відомств США.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування