В БЮТі не хочуть відкривати списки, бо це їм нічого не дасть

Вівторок, 14 квітня 2009, 18:03

Депутат від БЮТ Олександр Фельдман скептично оцінює перспективу запровадження системи партійних відкритих списків на виборах до Верховної Ради.

Він вважає, що багато політиків і простих громадян при поверхневій оцінці цієї ініціативи "зачаровані словом "відкриті списки" і не оцінюють численних нюансів", повідомляє УНІАН з посиланням на прес-службу депутата.

"Нюанс перший: як депутат, прив`язаний до конкретної території, виконуватиме свої зобов`язання, якщо він не є бізнесменом, не є членом команди губернатора, мерів, голів райадміністрацій? Звідки він візьме кошти, наприклад, на газифікацію сіл або будівництво доріг?", - запитав Фельдман.

"Нюанс другий: як депутат відстоюватиме конкретні інтереси свого місцевого виборця, якщо регламент парламенту до цього не пристосований", - сказав депутат.

"Нюанс третій: конкретна конфігурація системи відкритих списків. На практиці варіантів такої системи може бути нескінченна кількість - від практично мажоритарної системи до майже повністю партійної", - зазначає Фельдман.

На його думку, реально до запровадження системи відкритих списків з акцентом на пряму відповідальність депутатів перед людьми український політикум ще не готовий.

"Принципи побудови роботи у КПУ не розраховані на "заземлення" депутатів. У Блоці Литвина, окрім лідера, за системою відкритих списків зможе обиратися хіба що декілька осіб. "Наша Україна" і "Єдиний центр" мають сильних кандидатів тільки в Західній Україні", - переконаний депутат.

"Партія регіонів за системою відкритих списків теж не набере більше голосів, ніж має сьогодні. Що стосується БЮТ, то з нинішніх харківських депутатів за відкритими списками зможуть переобратися лише одиниці", - сказав Фельдман.

Щоб система відкритих списків почала нормально працювати в Україні, необхідно, за словами депутата, додатково розробляти зміни до регламенту Верховної Ради і відкривати можливості для роботи депутатських регіональних об`єднань, які мають бути чимось середнім між комітетом і депутатською групою.

Крім того, на його думку, необхідно створювати чіткі механізми взаємодії депутатів з обласними, міськими, районними та селищними радами, закладати спеціальні статті в державному бюджеті, переглядати режим роботи парламенту з урахуванням того, що велику частину часу депутати повинні будуть проводити в регіонах і таке інше.

Фельдман також вважає, що, швидше за все, в нинішніх умовах буде вибраний чисто демонстративний варіант системи відкритих списків, при якому загальний результат партій вважатиметься не відразу в цілому, а на основі суми відсотків у регіонах, тобто зміниться лише принцип підрахунку голосів.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News