Нацкомморалі хоче ввести цензуру у ЗМІ?

Вівторок, 14 квітня 2009, 19:05

Голова Національної експертної комісії з питань захисту суспільної моралі Василь Костицький вважає, що держава має втрутитися в роботу засобів масової інформації з метою гармонізації поданих ними новин і сюжетів.

Про це йшлося у вівторок на круглому столі "ЗМІ, економіка і суспільство в капкані негативу", що відбувся в Києві, повідомляє УНІАН.

Костецький зазначив, що ЗМІ "присвоїли собі право визначати, що хоче народ бачити та чути".

Разом з тим, на його думку, в умовах економічної кризи росте кількість негативної інформації, яка подається в пресі та на телебаченні, і впливає на громадян та формує депресивний стан у суспільства.

"Чи може тут держава втручатись? Звичайно, держава не в праві регулювати і визначати соціальну функцію ЗМІ. Цензура, звичайно, в Україні заборонена і втручання держави в цю сферу розглядалося б як цензура... Тому я для себе бачу, що держава може працювати в рамках так званого правового коридору", - сказав Костицький.

За його словами, цей коридор визначений з одного боку статтями 34 та 35 Конституції – про право на свободу слова, інформації, тобто журналістськими правами, правами на свободу підприємницької діяльності, правом на приватну чи корпоративну власність, а також статтею 43 закону про інформацію, яка визначає поняття цензури.

З другого боку, як зазначив Костицький, це 27 стаття Конституції, яка передбачає право на повагу до гідності особи; стаття 3, яка передбачає, що безпека громадян є обов’язком держави.

"І друга остаточна стінка цього коридору вимальовується статтею 13 Цивільного кодексу – частина 4 якого передбачає, що діяльність фізичних, юридичних осіб має відбуватися з дотриманням морально-етичних засад суспільства", - додав фахівець.

"Щодо негативу, держава просто не може мовчати в цій ситуації. І мовчання в державі – це злочин перед суспільством, порушення її конституційного обов’язку", - заявив Костицький.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування