Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Ющенко чекає, що КС дасть йому привід розпустити Раду

Середа, 15 квітня 2009, 09:45

Президент Віктор Ющенко визнає, що на даний момент у нього немає підстав для розпуску Верховної Ради, але вважає, що тлумачення Конституційного Суду з питання парламентської більшості дасть такий привід.

"Саме так, підстав немає. Але я вважаю, що тлумачення Конституційного Суду дасть можливість назвати речі своїми іменами", - сказав він в інтерв'ю газетам "Комерсант" і "Комерсант-Україна", відповідаючи на запитання.

"Нагадаю, голова Конституційного Суду обіцяв, що рішення буде винесене протягом місяця, і пара тижнів з цього терміну вже спливла. Я вірю, що ці терміни будуть дотримані, бо в правовому сенсі, наскільки я розумію, тут серйозної дискусії бути не може", - зазначив Ющенко.

При цьому він зазначив: "Я не хочу, щоб у парламенті було відчуття, що президент тільки і мріє провести дострокові вибори. Але якщо в нас є коаліція, у якої немає більшості, то я ставлю запитання – у нас легітимна влада чи ні?"

"Система, що працює на невідповідності Конституції, кульгає на обидві ноги. А нестабільність від неї неминуче поширюється на всі інститути влади – і в міськради, і в облради, і в прокуратуру, і в Нацбанк. У такій ситуації усіх буде колотити! Тому краще домогтися відповідності Конституції – хай у парламенті буде сформована більшість із 226 народних депутатів, які зможуть реалізувати свій політичний курс", - підкреслив Ющенко.

Саме тому він подав запит до Конституційного Суду про тлумачення положень про більшість.

"Я не хочу відштовхуватися від положень регламенту Верховної Ради і готовий дочекатися рішення КС. Є норма про те, що за відсутності більшості я повинен виконати вимогу Конституції (про розпуск Верховної Ради), але ця норма може бути використана тільки після оприлюднення тлумачення КС", - підкреслив президент.

Коментуючи думку, що після оприлюднення рішення КС потрібно буде чекати ще 30 днів, і тільки після цього з'явиться право розпуску Верховної Ради, Ющенко сказав:

"Не обов'язково. Давайте почекаємо висновків суду. Якщо в цьому документі буде чітко сказано, що з моменту створення коаліції її діяльність не відповідала нормам Конституції, то цей термін потрібно буде відраховувати з дня її створення".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування