Ющенко не збирається переглядати контракти з Росією

Середа, 15 квітня 2009, 10:43

Президент Віктор Ющенко заявляє, що Україна не збирається переглядати газові контракти з Росією, і переконаний, що домовленості про модернізацію ГТС не можуть бути переглянуті.

Про це він заявив в інтерв'ю газеті "Комерсант-Україна", опублікованому в середу.

"Якщо ми зараз будемо порушувати питання перегляду цього невигідного, непродуманого контракту, це не знайде підтримки в Європі", - заявив він.

"Контракт підписаний, і його необхідно виконувати. Нам потрібно, щоб наші взаємини з Росією були стабільними, щоб ми не дивували щороку весь світ, розповідаючи, як важко домовлятися з Росією", - додав він, однак зазначив, що і зараз вважає ці контракти невигідними.

Відповідаючи на питання, чи можливо, що в підсумку Росія доб’ється перегляду брюссельських домовленостей, він сказав:

"Ні, тому що проблема модернізації ГТС — проблема не тільки України. Це також проблема Євросоюзу".

Він зазначив, що "Європа була шокована" подіями, які відбувалися на початку 2009 року.

"Мало хто в ЄС допускав, що хтось зможе перекрити їм газ у січні. І зробила це, підкреслюю, не українська сторона. Усе це підштовхнуло Європу до створення нової схеми роботи газового ринку", - пояснив він.

Ющенко також знову підкреслив, що українська ГТС залишиться у власності України.

"Давайте запам'ятаємо раз і назавжди: газотранспортна система України — це нероздільний актив держави. Потрібно забути про будь-які пропозиції по перегляду статусу управління і використання ГТС", - заявив президент.

Він також розкритикував реакцію Росії на підписання брюссельської декларації.

"Це неадекватна реакція. Просто в Росії в багатьох людей склалося враження, що українська ГТС — це об'єкт, на який вони можуть претендувати", - сказав він.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування