Тимошенко хоче зайти в банки, яким дасть гроші

Середа, 15 квітня 2009, 15:09

Рада з рекапіталізації банків, створена урядом України, буде вимагати введення тимчасової адміністрації в банки, яким будуть виділятися кошти з державного бюджету.

Про це повідомив виконуючий обов'язки міністра фінансів Ігор Уманський журналістам у середу в Києві.

"Це не означає, що банк на грані банкрутства - це є необхідним, щоб забезпечити технологічні процедури", - сказав в.о. міністра, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Уманський повідомив, що, за оцінками Нацбанку, необхідна для рекапіталізації українських банків сума сьогодні складає близько 20 млрд грн і в неї включені як кошти на участь у капіталі, так і на збільшення ліквідності банків.

В.о.міністра фінансів ще раз відзначив, що після завершення кризи уряд буде виходити з капіталу банків і продавати свої пакети. "Кабінет міністрів не повинен займатися банківським бізнесом", - сказав він.

Як повідомлялося, НБУ пропонує сім банків для проведення рекапіталізації за рахунок бюджетних коштів: остаточний їх перелік може бути визначений до кінця поточного тижня.

Про намір одержати підтримку від держави в питанні збільшення капіталу вже заявили банк "Київ", Укрпромбанк, банк "Надра", Родовід Банк, Укргазбанк, банк "Фінанси і Кредит" (усі - Київ) і Імексбанк (Одеса). Однак тимчасові адміністрації введені лише в банках "Надра", Укрпромбанку, Родовід Банку і банку "Київ".

Тимчасові адміністратори банку "Надра" і Укрпромбанку оцінюють їх потребу в капіталі в розмірі близько 5 млрд грн і 3,5-7 млрд грн відповідно.

У держбюджеті на рекапіталізацію найбільших банків виділено 44 млрд грн ($5,7 млрд, або близько 2-3% ВВП). Передбачалося, що держава буде отримувати в ході додемісії акції, оплачуючи їх держоблігаціями, що викупить Національний банк України.

Напередодні прем'єр Юлія Тимошенко заявила, що першими на допомогу держави можуть розраховувати банк із групи найбільших з тимчасовими адміністраціями. Таких сьогодні два: банки "Надра" і Укрпромбанк.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News