Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Ющенко розраховує, що МВФ мобілізує Тимошенко

Середа, 15 квітня 2009, 15:48

Кризу буде подолано, але для цього необхідно провести відповідні зміни в економічній і фінансовій політиці, переконаний президент Віктор Ющенко.

"Перечекати кризу неможливо. Треба змінюватися, треба діяти", – закликав Ющенко під час наради з представниками банківської сфери, повідомляє прес-служба президента.

За оцінкою президента, ситуація почала нормалізуватися. Свідченнями цього є стабілізація курсу гривні, зокрема, вгамувалися спекулятивні настрої на готівковому валютному ринку; зниження відпливу депозитів населення, позитивне сальдо зовнішньої торгівлі.

"За останній час вдалося приборкати ключові дестабілізуючі фактори... ми знаходимося в точці відліку, з якої починається або покращення процесу, або депресія", – констатував він.

За прогнозом президента, золотовалютні резерви Національного банку України становитимуть 14 мільярдів -14,9 мільярда. З урахуванням допомоги Міжнародного валютного фонду – 25–26 мільярдів.

"Завдяки зусиллям місії МВФ, НБУ, уряду дійшли спільної позиції щодо оцінки і прогнозу ситуації. Думаю, що великим внеском нинішньої місії МВФ буде те, що Україна врешті прийме реалістичні макроекономічні показники, дасть правильну оцінку бюджетним, економічним та інфляційним процесам. Це тільки нас мобілізує", – переконаний президент.

Він запропонував комерційним банкам провести переговори з міжнародними фінансовими установами щодо реструктуризації або пролонгації фінансових зобов'язань II–IV кварталів.

Говорячи про проблеми, які залишилися у фінансовій сфері, президент назвав непрозорість операцій з купівлі банками валюти для власних потреб. Відповідальність за чесність цих операцій Президент поклав на керівників банків.

Також Віктор Ющенко назвав таку проблему, як тиск з боку позичальників у іноземній валюті.

Президент схвально оцінив запровадження Національним банком спеціальних валютних аукціонів для задоволення вимог позичальників і реалізацію окремими банками власних програм конвертації валютних кредитів у кредити в національній валюті.

"Прямий обов'язок – знайти діалог і максимально, оптимально обслугувати ці претензії. Банківська система України повинна говорити на позитивних тонах з клієнтом", - закликав президент.

Глава держави також нагадав про необхідність фінансування фонду гарантування внесків населення.

У нараді взяли участь голова Національного банку Володимир Стельмах, перший заступник глави секретаріату Олександр Шлапак, Голова місії МВФ в Україні Джейла Пазарбазіолу, в.о. директора Світового банку по Україні, Білорусі і Молдові Пабло Сааведра, представники понад 20 українських комерційних банків.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування