Литвин не відчуває себе у безпеці і хоче гарантій

Середа, 15 квітня 2009, 19:42

Голова Верховної Ради Володимир Литвин переконаний, що Україна повинна принципово ставитися до виконання домовленостей щодо гарантування її безпеки з боку країн-підписантів Будапештського меморандуму.

Про це він заявив у середу, відповідаючи на запитання журналістів, повідомляє прес-служба парламенту.

"Це нагальна потреба часу. Україна повинна гарантувати свою безпеку", - сказав спікер.

Литвин переконаний, що Будапештський меморандум, підписаний у 1994 році, має набути статус "політико-правового документу, який би був підписаний на офіційному рівні, ратифікований парламентами відповідних країн для того, щоб ці гарантії були не лише задекларовані, а виконувалися".

"Україна повинна більш принципово ставитися до питання щодо виконання відповідних гарантій", - додав він.

Литвин наголосив, що Україна дотримується своїх зобов`язань, зокрема, щодо закриття ЧАЕС, "а інші високі сторони своїх домовленостей не виконують або виконують в урізаному вигляді, а не повністю".

"Рух має бути взаємним – ми повинні самі виконувати взяті на себе зобов`язання, і, разом з тим, робити все, щоб інші сторони дотримувалися взятих на себе зобов`язань", - сказав спікер.

"Я переконаний, що прийняття такого документу зобов`язуючого характеру щодо гарантування безпеки України зніме проблему "НАТО чи не НАТО", позаяк вона розколює, розсварює український народ", - зазначив він.

Крім того, Литвин наголосив на необхідності застосування прагматичного підходу до українсько-російських відносин.

"Нам потрібно не клястися у вічній дружбі, не згадувати про історичні корені і цим обмежувати співпрацю, а говорити про серйозні речі, про прагматичний підхід, особливо за нинішніх світових реалій, щоб мати можливість насамперед поглибити економічну співпрацю", - сказав він.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування