Співпраця з МВФ – це "якір стабільності" для України

Четвер, 16 квітня 2009, 08:38

Без співпраці з Міжнародним валютним фондом економічна стабільність в Україні неможлива, вважає експерт Німецької групи радників при уряді України Рікардо Джуччі.

"Є багато аргументів, які свідчать про те, що кредит МВФ є ключовою передумовою відновлення економічної стабільності в Україні", - сказав він в інтерв’ю "Німецькій хвилі".

"Йдеться не лише про психологічний чинник, а про просту арифметику. 2009 року треба погасити зовнішню заборгованість загальним обсягом у понад 40 мільярдів доларів США. Через реструктуризацію цьогорічні виплати вдасться скоротити, але, щонайменше, 10 мільярдів доведеться виплачувати у будь-якому разі", - зазначив Джуччі.

"Це не лише борги держави, це заборгованість української економіки загалом. Ці гроші більше нема де брати, окрім як з резервів Національного банку. Без кредиту МВФ Національний банк не зможе покрити цю заборгованість і, відповідно, про стабільність не може бути й мови", - наголосив він.

На запитання, чи означає це, що без кредиту МВФ Україна муситиме оголосити дефолт, експерт відповів: "Я не став би говорити про дефолт. Адже йдеться насамперед про приватну зовнішню заборгованість".

"Борги української держави відносно невеликі. Нинішня ситуація в Україні у цьому плані нагадує азійську кризу 1997-98 років, де головною проблемою також були борги підприємств і фінансових установ, а не держави. На жаль, ці речі часто плутають. Але тим не менш, банкрутства приватних боржників аж ніяк не в інтересах держави", - додав він.

Джуччі зазначив, що "МВФ, крім надання грошей, дбає також про те, аби у державі здійснювалася довготермінова стабілізуюча політика".

"Співпраця з МВФ – це "якір стабільності". Це має особливе значення з огляду на майбутні президентські вибори. До того ж, без кредиту МВФ не вдасться залучити гроші таких міжнародних інститутів як ЄБРР та Світовий банк. Важко буде залучати приватних інвесторів. Значення кредиту МВФ не можна недооцінювати", - наголосив він.

Джуччі вважає, що Верховна Рада має негайно ухвалити погоджені з фондом закони.

"Одна з вимог МВФ: невеликий дефіцит державного бюджету. Видатки не мають зростати, надходження потрібно збільшувати. Зокрема, дуже слушним є підвищення акцизних зборів з алкоголю і тютюну, яке вже затверджено парламентом. Тепер потрібно латати інші дірки у бюджеті й вимоги МВФ абсолютно виправдані", - сказав він.

"Позиція Верховної Ради, яка не ухвалює потрібні закони, з економічної точки зору нічим необґрунтована. Мабуть, тут більше політики. Ми сподіваємося, що здоровий глузд переможе і зрештою депутати таки ухвалять необхідні закони", - підсумував експерт.

На зауваження, що серед антикризових законів є непопулярні рішення, він сказав, що на даний момент "держава практично не має можливостей покрити дефіцит бюджету", окрім як такими законами.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування