ГПУ лякає журналістів і депутатів відповідальністю за заяви щодо отруєння Ющенка

Четвер, 16 квітня 2009, 10:53

Генпрокуратура просить політиків і журналістів утриматися від заяв і коментарів щодо ходу розслідування справи про отруєння Віктора Ющенка.

Про це йдеться у заяві прес-служби ГПУ.

У Генпрокуратурі зазначають, що останнім часом "з’являються коментарі й довільні міркування журналістів, оглядачів та окремих політиків щодо ходу розслідування" у справі про отруєння Ющенка, "у яких висловлюється сумнів щодо самого факту його отруєння, робляться спроби проведення паралельного розслідування у вказаній кримінальній справі".

"Ми переконливо рекомендуємо журналістам, політикам та особам, які займають особливо відповідальне посадове становище в державі, утримуватися від подібних коментарів, заяв та дій. Застерігаємо усіх від втручання у діяльність правоохоронного органу з метою прийняття незаконних рішень, що переслідується законом", - йдеться у заяві.

У ГПУ наголошують, що факт отруєння Ющенка "доведений слідчим шляхом, висновками експертиз із залученням міжнародних спеціалістів і вважається доконаним фактом, який сумніву не підлягає".

Прес-служба нагадує "відповідні рішення Конституційного Суду", в яких "вказано на неправомірність будь-яких пропозицій, вказівок і вимог до прокурорів з питань, що становлять їх компетенцію, передбачену Конституцією".

Крім того, згідно з роз’ясненнями КС, "ніхто в тому числі і народні депутати не мають права звертатися до органів прокуратури і прокурорів з вимогами, пропозиціями чи вказівками з питань досудового слідства у конкретних кримінальних справах".

У ГПУ також нагадали статтю 121 Кримінально-процесуального кодексу, згідно з якою "дані досудового слідства можна оголосити лише з дозволу слідчого або прокурора і в тому обсязі, у якому вони визнають можливим".

Крім того, наголошують у відомстві, згідно з частиною 2 статті 387 Кримінального кодексу України передбачено кримінальну відповідальність за розголошення даних досудового слідства або дізнання, вчинене суддею, прокурором, слідчим, працівником органу дізнання, оперативно-розшукового органу незалежно від того, чи брала ця особа безпосередньо участь у досудовому слідстві або дізнанні.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...