Тимошенко і Стельмах вибрали сім банків

Четвер, 16 квітня 2009, 12:29

Національний банк та Кабінет Міністрів на нараді в середу визначили перші сім банків для рекапіталізації.

Про це повідомив у четвер журналістам голова НБУ Володимир Стельмах.

"Ми працювали вчора до 10 години вечора і визначили підходи, принципи, і сьогодні вже починається прагматична реалізація", - сказав Стельмах, повідомляє УНІАН.

Він зазначив, що визначені в середу банки (утім, він не уточнив, які саме) будуть ре капіталізувати насамперед, а потім, мірою необхідності, перелік таких банків може бути розширено.

Також Стельмах повідомив, що Нацбанк уже передав список цих банків Кабінету Міністрів.

Водночас голова НБУ зазначив, що уряд висловив побажання, щоб у банках, які буде рекапіталізовано, діяла тимчасова адміністрація.

"Уряд попросив, щоб у тих банках, які йтимуть на рекапіталізацію, було введено адміністраторів. І ми зараз підбираємо (адміністраторів). Там, де не вводили – введемо", - сказав Стельмах.

Як відомо, у Держбюджеті України на 2009 рік на рекапіталізацію банків закладено 44 млрд. гривень (1 дол. – 7,70 грн.). Ця сума, за узгодженням з Міжнародним валютним фондом, не включатиметься в суму державного боргу країни.

Кабінет Міністрів України спільно з Європейським банком реконструкції та розвитку, Світовим банком, Міжнародним валютним фондом і Національним банком України розробили порядок рекапіталізації комерційних банків. Внаслідок рекапіталізації держава зможе придбавати частину акцій банків для того, щоб покрити їхні збитки й дати змогу банківській системі працювати в нормальному режимі.

Згідно з Порядком рекапіталізації комерційних банків, Кабінет Міністрів братиме участь у капіталізації недержавних банків лише в разі введення в них тимчасової адміністрації.

Документом передбачено, що держава може брати участь у капіталізації банку за умови, якщо їй передається, одноосібно чи разом з іншим інвестором, у разі укладення договору про спільну участь у капіталізації банку, не менш як 50% плюс одна акція.

Разом з цим джерела в Нацбанку повідомили УНІАН, що передусім рекапіталізацію планується здійснити в банках "Надра", "Укрпромбанк" і "Фінанси та кредит".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...