Суд США відхилив апеляцію Лазаренка

Четвер, 16 квітня 2009, 16:38

Колишній прем'єр-міністр України Павло Лазаренко зазнав поразки в апеляційному суді США.

Це означає, що він, швидше за все, не вийде з федеральної в'язниці ще якийсь час, передає російська служба "Бі-Бі-Сі".

Колегія Апеляційного суду 9-го округу США, яка складається з трьох членів, опублікувала своє остаточне рішення у справі Лазаренка.

Минулої осені вона відкинула 6 із 14 пунктів, за якими присяжні у 2006 році визнали його винним, але залишила в силі 8 інших. Тоді апеляційний суд розпорядився, щоб Лазаренку, засудженому до 9 років в'язниці, винесли новий вирок у зв'язку зі зняттям частини обвинувачень.

У жовтні захисники Лазаренка клопотали про те, щоб його апеляцію розглянув повний склад суду 9-го округу, який нараховує 11 членів. Однак вони отримали тепер відмову, бо 8 членів суду не висловили бажання займатися цією справою.

Як слідує з 35-сторінкового рішення апеляційної інстанції, вона вважає провину Лазаренка доведеною в двох епізодах: вимагання в бізнесмена Петра Кириченка й у державної агроферми "Наукова".

Воно мало місце в Україні, і в США непідсудне. Але частина отриманих у такий спосіб "баришів" відмивалася на американській території, в основному в Сан-Франциско, тобто в юрисдикції тамтешніх судів. Апеляційний суд вирішив, що присяжні правильно визнали Лазаренка винним у відмиванні цих "баришів".

За словами адвокатів екс-прем'єра України, у них залишається ще один варіант – клопотання до Верховного суду США про перегляд справи.

Експерти, однак, оцінюють шанси захисту як невисокі, бо з близько 7500 таких прохань, які подаються щороку у вищу судову інстанцію країни, задовольняються від 80 до 150, тобто лише 1%-2%.

Справу проти Лазаренка було порушено в 2003 році. З різних причин суди відкинули значну частину інкримінованих йому епізодів корупції та вимагання, у яких фігурували, наприклад, "Єдині енергосистеми України", компанії "Ітера" й Nacosta та Нікопольський завод феросплавів.

Після того, як колегія Апеляційного суду 9-го округу США минулої восени відкинула 6 із 14 пунктів, за якими Лазаренка визнали винним у 2006 році, і залишила в силі 8 інших, він знову був арештований (до цього був відпущений під заставу в 86 млн. доларів) і з того часу перебував у в'язниці Дубліна під Сан-Франциско.

Це жіноча в'язниця загального режиму, але при ній є КПЗ, у яких обвинувачувані очікують суду, а засуджені – вироку. Там і знаходиться нині Лазаренко.

Після вироку екс-прем'єр України, вочевидь, буде відбувати термін не в Дубліні, а в якійсь іншій федеральній в'язниці США, зазначає "Бі-Бі-Сі".


"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News