Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У Молдові заарештували опального опозиціонера, зданого Україною

П'ятниця, 17 квітня 2009, 14:11

Молдавський підприємець Габріель Статі арештований за підозрою в організації безпорядків.

Суд Центрального району Кишинева пред'явив бізнесмену мандат на арешт на один місяць, повідомив генпрокурор Молдови Валерій Гурбуля.

Адвокати Статі оскаржили це рішення в Апеляційній палаті Кишинева. Бізнесмену буде дозволено під час оскарження ознайомитися з винесеними йому обвинуваченнями. Разом зі Статі затриманий його охоронець Ауріл Марінеску.

Статі загрожує до 25 позбавлення волі, повідомила керівник прес-служби Генпрокуратури Молдавії Марія Вієру.

Стаття "організація масових безпорядків" передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на термін від 8 до 15 років, а стаття "дії, скоєні з метою захоплення державної влади" - від 20 до 25 років позбавлення волі.

Статі був затриманий на території України і переданий молдавській стороні. Він був оголошений у розшук "за організацію масових безпорядків і дій, скоєних з метою захоплення і насильницького утримання державної влади з порушенням Конституції Молдови, які мали місце в Кишиневі".

Як відомо, після президентських виборів 5 квітня опозиція організувала акції протесту, які перейшли в масові безпорядки. Тоді були розгромлені робоча резиденція президента і парламент.

На акції опозиції багато демонстрантів прийшли з румунськими прапорами і вимагали приєднання Молдови до Румунії.

Президент Володимир Воронін розцінив це як спробу державного заколоту і заявив, що "найбагатші спонсори" кишинівських безпорядків залишили країну.

ЗМІ називають Статі одним з найбільших і найбагатших підприємців Молдови - він "доларовий" мільярдер, займається нафтою, будівельним бізнесом, збирався будувати в Молдові кіностудію "Моллівуд".

Статі займається також розвитком бойових мистецтв у республіці, а нещодавно очолив Союз студентів і молоді. За його словами, на сьогоднішній день ця неурядова громадська організація має більш 100 тисяч членів і прихильників.

Новости Молдова, Газета.ру

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування