Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Через місяць в Кабміні придумають, як реформувати ринок газу

Субота, 18 квітня 2009, 10:16

Концепція реформування газового ринку України буде узгоджена протягом місяця і подана на розгляд уряду.

Про це "Дзеркалу тижня" повідомив заступник міністра палива і енергетики України Бурзу Алієв.

"Впродовж місяця ми пройдемо всі рифи, а потім уже подивимося, як на це відреагує уряд", — сказав він.

Заступник міністра палива і енергетики уточнив, що роботу над концепцією було розпочато в лютому минулого року після рішення Ради національної безпеки і оборони і відповідного указу президента.

"Ми пройшли всі відомства, узгодили всі спірні моменти й до кінця квітня мали завершити з цим питанням. Та не встигли", — повідомив він.

Алієв наголосив, що Мінпаливенерго щомісячно звітує перед Кабміном з цього питання.

Також, за його словами, проект закону України "Про основи функціонування ринку природного газу" буде поданий на розгляд Верховної Ради до кінця поточного року.

Водночас Алієв повідомив, що "нині не готовий по пунктах коментувати" занопроект. При цьому він підтвердив, що проект закону декларує рівний доступ до єдиної газотранспортної системи.

"Ми не повинні писати закони та концепцію під нинішню ситуацію. Не повинні писати закон виключно для НАК "Нафтогаз України" або іншої компанії. Ми зобов’язані дивитися вперед… Ми маємо створювати рівні умови для всіх учасників енергоринку, тобто ринків газу, нафти, нафтопродуктів тощо, а не тільки сьогоднішніх монополістів", — сказав він.

За його словами, законопроект про функціонування ринку газу, по суті, розробляється з 2002 року, і основна складність цього процесу полягає у приведенні норм законопроекту у відповідність вимогам ЄС.

"Виникає дуже багато непорозумінь в елементарних питаннях. Наприклад, європейці не розуміють загального терміна "населення" як газоспоживачів, покупців газу. Вони використовують інші терміни та визначення і, наприклад, не розуміють, чому має бути кілька цін на той самий товар — газ. Чесно кажучи, для мене це також загадка. Та я намагаюся пояснити, що в Україні була така соціальна політика. Європейці з трудом сприймають ці пояснення. Хоча ми самі себе обманюємо в цьому питанні", — відзначив він.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування