Українцям стали рідше відмовляти в Шенгені

Субота, 18 квітня 2009, 10:32

Впродовж другої половини минулого року кількість відмов у наданні шенгенських віз українцям знизилась з 8% до 6,6%.

Про це "Дзеркалу тижня" повідомила експерт Центру миру, конверсії та зовнішньої політики України Ірина Сушко.

"Частіше відмовляють у наданні візи консульства країн "старого Шенгену" — 9,6%, а в країнах "нового Шенгену" цей показник наближається до 5%. Порівняно з минулими роками, ситуація в цілому щодо Шенгену поліпшується, адже чотири-п’ять років тому відмовляли у 12–14% випадків", — відзначила Ірина Сушко.

За її словами, збільшилась і кількість виданих багаторазових віз на в’їзд до Шенгенського простору.

"У частині надання довгострокових та багаторазових віз спостерігається прогрес: якщо в липні минулого року консульства країн Шенгенської зони видавали близько 30% віз для багаторазового в’їзду, то, за даними листопадового дослідження, власників таких віз було вже 39%", — повідомила експерт.

Найбільше багаторазових віз, за даними дослідження, видали консульства Угорщини, де їх кількість в обох етапах моніторингу перевищувала 50%.

Близько 45% респондентів консульств Польщі також виявилися власниками таких віз. Найменше позитиву за цим параметром спостерігається у консульствах Греції, де їх питома вага не перевищує 10%.

На думку Ірини Сушко, зростання питомої ваги багаторазових віз та зменшення кількості відмов протягом останнього півріччя є основою, на якій можливо почати переговорний процес про безвізовий режим між Україною та ЄС, в разі якщо українські політики припинять вимоги щодо відновлення візового режиму для громадян ЄС.

"Це створює підстави для поглиблення переговорного процесу в напрямі повного скасування візового режиму між Україною та ЄС — якщо тільки гарячі голови українського політикуму не зруйнують наявне вікно можливостей своїми невиваженими, популістськими діями на кшталт відновлення візового режиму для громадян ЄС чи порушенням існуючих зобов’язань з питань реадмісії", — констатувала експерт.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News

Усі новини...