Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

На батьківщині Ющенка попи не поділили храм

Субота, 18 квітня 2009, 13:11

Правлячий архієрей Сумської єпархії (УПЦ у канонічному єднанні з Московським патріархатом), єпископ Сумський й Ахтирський Євлогій просить владу зупинити беззаконня і повернути храм віруючим УПЦ, захоплений у п'ятницю прихильниками Київського патріархату в селі Бєєве.

У розміщеному на сайті єпархії зверненні до президента Віктора Ющенка, архієрей підкреслює: "Ваша мала батьківщина, сьогодні єдина в Україні, де дотепер продовжуються захоплення православних храмів і тиск на православних віруючих. З повагою прошу Вас як главу держави відновити законні права православних жителів села Бєєво Липоводолинського району і зупинити свавілля розкольників".

Як повідомив увечері в суботу канал 1+1, місцева влада, щоб уникнути ескалації конфлікту вирішила опечатаний храм, провести опис майна, оскільки, за офіційними документами будівлю офіційно передано громаді київського патріархату, а церковне майно, що залишилося у храмі, належало віруючим УПЦ (МП).

Дільничний міліціонер має намір знаходитися в найближчим часом у селі і контролювати правопорядок, а великодня служба, за інформацією телеканалу, пройде під відкритим небом для віруючих як однієї, так і іншої конфесії.

За інформацією єпархії в Страсну п'ятницю в селі Бєєве прихильники УПЦ-КП "з дозволу директора агрофірми Сало" (глава правління агрофірми "Бєєво" Іван Сало) закрилися в Спасо-Преображенській церкві і не допускають настоятеля і парафіян у церкву для здійснення богослужінь.

Єпископ Євлогій направив телеграми главі уряду Юлії Тимошенко, спікерові Верховної Ради Володимиру Литвину, главі Сумської обладміністрації Миколі Лаврику.

У центрі громадських зв'язків УМВС у Сумській області агентству "Інтерфакс-Україна" пояснили, що фундатор Спасо-Преображенської церкви Сало написав акт передачі храму у відання Київського патріархату. "Ніякого захоплення не було, інцидентів ніяких не відбувалося, міліцію не викликали", - сказав агентству співробітник ЦГЗ.

При цьому він додав, що начальник Липоводолинського райвідділу міліції повідомляв обласному начальству, що сам відвідав Бєєве і ситуація там спокійна. За словами співробітника обласного ЦГЗ, на великодні богослужіння міліцію не планується залучати до забезпечення правопорядка в селі Бєєве.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування