У Москві вирішили нагадати Європі, звідки газ йде

Понеділок, 20 квітня 2009, 12:47

У Москві розчаровані бажанням Заходу "прокласти трубу в обхід Росії", побудувавши газогон "Набукко".

Про це заявив перший заступник міністра закордонних справ РФ Андрій Денисов в інтерв'ю журналу VIP-Premier.

"З великим жалем доводиться констатувати, що в дуже багатьох публікаціях про "Набукко", у виступах ряду наших шанованих партнерів, в основному західних, відверто декларується бажання прокласти трубу в обхід Росії", - сказав він.

"Це та сама політизація, яка в підсумку обернеться для них грошовими втратами. Адже труба піде через території десятка країн з різними політичними реаліями", - вважає дипломат.

"Це може призвести до політичних ризиків. До того ж при очікуваному, внаслідок падіння нафтових цін, зниження цін на газ важко буде прорахувати економічну складову, а значить, і знайти інвесторів", - зазначив Денисов.

Він упевнений, що "суто прагматичні міркування, пов'язані з видобутком, транспортуванням, постачанням газу, можуть бути питанням здорової економічної конкуренції, але як тільки настає політизація, то це йде в мінус".

"Якщо хтось знайде газ, який можна буде закачувати в цю трубу, заради бога. Поки що це все будується в розрахунку на ресурси Азербайджану, а їх обсяг недостатній", - сказав дипломат.

"Доступ до газових ресурсів країн Центральної Азії проблематичний через невирішеність правових питань будівництва трубопроводу через Каспій, замкнуте унікальне водоймище", - зазначив він.

Денисов додав, що проект "Набукко", як альтернативний маршрут транспортування для гарантій газопостачання, зрозумілий".

У той же час, дипломат впевнений, що "забезпечити безпеку поставок газу можна і за рахунок конфігурації трубопровідної системи, яка дозволяє оминути посередників".

"Якщо раніше пропоновані Росією проекти "Північний потік" по дну Балтики та "Південний потік" по дну Чорного моря породжували суперечки, то після "газової кризи" число їх опонентів явно зменшилося", - вважає Денисов.

Він підкреслив, що "якщо не хочеш проблем з транзитом, краще уникнути його взагалі".

"Це шлях, який відповідає здоровому глузду. Але ми ніколи не зможемо відмовитися від транзиту нашого природного газу в Європу по території країн-транзитерів. Так і проблеми у нас виникли тільки з Україною. З іншими країнами таких ускладнень не було", - сказав дипломат.

"Суть газової суперечки з Україною - у неврегульованості двосторонніх відносин і прямому небажання наших партнерів їх врегулювати в силу внутрішньополітичних причин", - вважає Денисов.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...