Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Україні треба зважити всі "за" і "проти" збору біометричних даних іноземців

Вівторок, 21 квітня 2009, 09:08

Українська Гельсінська спілка закликає президента ветувати ухвалений Верховною Радою закон про збір біометричних даних іноземців, які перетинатимуть український кордон.

Правозахисники констатують: йдеться про обмеження прав людини, бо в Україні персональні дані не захищені ні законодавчо, ні на практиці, передає "Німецька хвиля".

Законослухняним іноземцям не варто цим перейматися, оскільки всі біометричні дані міститимуться в паспортах більшості європейців, а додаткових свідчень українська сторона не вимагатиме, вважає експерт Міжнародного центру перспективних досліджень Віктор Чумак.

Однак, на його думку, запровадження в Україні подібної системи зменшить ризики ураження національної безпеки.

"Цю систему можна критикувати, але в принципі ми все одно до цього прийдемо. Я думаю, що запровадження цієї системи напряму пов’язано з безпекою українського кордону. І чим скоріше ми дійдемо до такого ступеня безпеки, тим скоріше українські громадяни отримають можливість реально говорити про безвізовий режим з Євросоюзом", - вважає Чумак.

Втім, він не впевнений, чи готова технічно українська система збору біометричних даних до роботи вже в 2010 році, як це передбачено законодавчо.

Експерт Інституту зовнішніх відносин при МЗС України Олександр Палій нагадує: нині збір біометричних даних не є обов’язковим за міжнародним правом, і є внутрішньою справою кожної країни. Тому перед запровадженням такої системи Україна має ретельно зважити всі "за" та "проти".

"Ми не можемо просто йти в руслі моди, яка нині є в ЄС. Потрібна аргументована оцінка наслідків запровадження таких дій", - наголошує Палій.

"Якщо вона (система збору біометричних даних) хоч на кілька відсотків вплине на злочинність, вчинену іноземцями, то є сенс запроваджувати таку систему. А якщо це буде знижувати туристичну привабливість чи авторитет країни, то така система не потрібна", - переконаний він.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...