Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Литвин не хоче, щоб на виборах розігрувалася "делікатна" тема

Вівторок, 21 квітня 2009, 11:56

Спікер Володимир Литвин вважає неприпустимим спекуляції на мовних, міжнаціональних та релігійних питаннях під час виборчих кампаній.

Про це він сказав під час зустрічі з верховним комісаром ОБСЄ у справах національних меншин Кнутом Воллєбеком, повідомляє прес-служба Верховної Ради.

"Мовні проблеми, міжнаціональні та релігійні стосунки - дуже делікатна сфера, яка потребує зваженого підходу. Політики не повинні спекулювати на цих проблемах", - сказав Литвин.

Він наголосив на важливості "об`єктивного і стриманого підходу" до розв`язання проблем, пов`язаних із застосуванням мови, зазначивши, що у цьому питанні "вкрай важливо уникнути примусу і нав`язування".

На переконання спікера, представники всіх національностей повинні мати усі права на вільний розвиток власної культури, самобутності, мови, і у той же час мають шанувати державу, у якій живуть.

За його словами, необхідно проводити політику "не заборони, не примусу, а заохочення, це стосується і засобів масової інформації, і освіти, і мовної сфери".

Литвин також наголосив на важливості "розуміння необхідності збереження політичної стабільності у Криму, а відтак і в Україні".

За його словами, на півострові потрібно провести інвентаризацію земель, забезпечити прозорість дій місцевої влади та створити "об`єктивний реєстр" представників депортованих народів, які повернулися в Україну, що унеможливить будь-які спекуляції.

У свою чергу, Воллєбек зазначив, що його візит має на меті вивчення ситуації із забезпеченням освітніх та мовних прав національних меншин, які проживають в Україні, а також стану справ із законодавчим забезпеченням прав цієї категорії громадян та представників депортованих народів, які повернулися в Україну.

Воллєбек запропонував провести орієнтовно у червні-липні поточного року засідання "круглого столу", присвяченого обговоренню законопроекту про поновлення прав депортованих народів, і передав Литвину пропозиції до згаданого документу.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування