Росія зможе брати участь у модернізації української ГТС на тендерних засадах

Вівторок, 21 квітня 2009, 12:05

Всі роботи з модернізації газотранспортної системи України будуть виконуватися на тендерних засадах, і російські компанії зможуть брати в них участь, які і всі інші.

Про це сказав міністр палива й енергетики України Юрій Продан в інтерв’ю Радіо "Свобода", відповідаючи на запитання, чи має прем’єр Юлія Тимошенко пропозиції до Росії щодо модернізації української ГТС, аби представити їх на переговорах у Москві.

"Ми відкриті. І сьогодні всі можуть взяти участь із відповідним наданням коштів. Сьогодні всі структури, які є у світі і які мають пропозиції новітніх технологій, можуть взяти участь у тендері і працювати на модернізацію української ГТС. Тут немає ніяких проблем, щоб працювати на недискримінаційних умовах", - запевнив він.

Конкретні пропозиції, за словами Продана, "з’являться після того, як з’являться конкретні кредитні угоди, які будуть укладені між "Нафтогазом" та Європейським інвестиційним банком, Європейським банком реконструкції і розвитку та Світовим банком".

"А до цього часу, упродовж цього року будуть напрацьовані конкретні бізнес-плани. Наприклад, буде показано бізнес-план по компресорних станціях. Береться конкретна "компресорна", робиться техніко-економічне обґрунтування здійснення модернізації, і вже тоді цей проект буде фінансуватися конкретним банком. Після цього будуть проводитися тендери. А участь у тендерах будуть брати конкретні надавачі цих послуг", - сказав міністр.

"Сьогодні є пропозиції, і ми співпрацюємо з японськими компаніями – у них є цікаві пропозиції щодо модернізації компресорних станцій, є пропозиції щодо здійснення супутникового контролю за витіканням газу. Є також пропозиції від наших (українських) виробників обладнання", - зазначив він.

"Є відповідні пропозиції від російських компаній, які постачають обладнання, які й зараз його постачають. Але я ще раз кажу: всі роботи і послуги будуть виконуватися на тендерних засадах. Тобто, буде оголошений тендер, він буде відкритий для всіх, і ми з задоволенням будемо обговорювати ці питання з усіма компаніями, які виявлять бажання брати участь у тендері", - додав Продан.

Говорячи про можливість застосування Росією штрафів до України за недобір газу, міністр сказав: "Сьогодні домовляємося, щоб штрафних санкцій не застосовувалося".

Продан зазначив, що програма візиту Тимошенко до Москви, який заплановано на кінець квітня, "зараз формується, але, звісно, йтиметься і про газ".

"Думаю, ми туди поїдемо з дуже добрими нашими відносинами, які відбуваються у нас цього року... Жодного дня не пропущено розрахунків, російська сторона йшла нам назустріч щодо врахування фактичних обсягів споживання газу, тому ми очікуємо на добрі переговори", - сказав міністр.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування