Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Протягом року до Ради можуть пройти 8 політсил - КВУ

Вівторок, 21 квітня 2009, 12:28

Комітет виборців України констатує, що усі політичні сили почали підготовку до сезону великих виборів.

Моніторинг КВУ стану політичних сил в Україні напередодні виборчої кампанії свідчить, якщо найближчі парламентські вибори відбудуться протягом року, то навіть за діючої виборчої системи до парламенту мають шанси пройти 6-8 політичних партій та блоків.

КВУ зауважує, що традиційна партійна палітра в Україні знаходиться в процесі переформатування. Великі і відомі політичні утворення поволі втрачають популярність та страждають від внутрішніх суперечностей.

Крім того, комітет відзначає в країні суспільний запит на ротацію політичних еліт – "тому у нових політичних сил позитивна динаміка розвитку і популярності".

Втім нові політичні сили ще не здобули стійких прихильників, констатує КВУ. Тому їм потрібно зосередитись на розбудові розгалужених мереж і донесення своїх ідей безпосередньо до виборця.

Комітет констатує, що з появою загрози дострокових парламентських та наближенням місцевих виборів посилилася внутріпартійна боротьба за вплив та ресурси.

Часто це призводить до гучних скандалів та іміджевих втрат політичних сил. Найбільше ця проблема стосується великих партій та блоків.

Жодна з існуючих політичних сил не володіє абсолютною монополією на адміністративний та медійний ресурси, відзначають у комітеті. Більшість з партій, за наявності мінімального рейтингу, не відчувають дефіциту матеріальних ресурсів.

За підсумками моніторингу КВУ рекомендує змінити виборчу систему на виборах народних депутатів та до органів місцевого самоврядування.

На парламентських виборах комітет рекомендує запровадити систему відкритих регіональних списків, а на місцевих виборах повернутися до мажоритарної системи.

Потрібно врегулювати створення виборчих блоків. Варто встановити різні прохідні бар'єри для партій та блоків та відмовитись від використання іменних блоків хоча б на тих виборах, де сам носій "брендового" імені не є кандидатом, переконані в КВУ.

У виборчому законодавстві комітет рекомендує передбачити більш жорсткі умови участі політичних сил у виборах. Зокрема, зобов'язати учасників виборів забезпечити представництво у переважній більшості виборчих комісій.

Також рекомендується посилити внутріпартійну демократію та участь рядових партійців у прийнятті партійних рішень. Запровадити внутріпартійні рейтингові голосування або "праймеріз" для оцінки діяльності лідерів політичних сил та представників цих сил у владі.

Окрім того, КВУ рекомендує підвищити прозорість фінансування політичних сил, політичним партіям публікувати річні фінансові звіти.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
01:10
Центр дослідження енергетики: Україна використовує 12 ГВт електрогенерації, 8 з них просить у сусідів
00:15
Харків під ракетним обстрілом: пролунали вибухи
00:10
У прокат вийшов байопік про письменників Розстріляного відродження "Будинок "Слово": огляд
23:40
Генштаб: На Харківщині тривають бої за населені пункти, які перебували в сірій зоні
23:28
Новини економіки 10 травня: найбільший в Україні центр протезування, 7 млрд на відбудову енергосистеми
23:16
фото"Можу три дні оговтуватися від зйомки". Як це – бути фотографкою пологів
23:04
Угорщина: Багаторічний план НАТО щодо України "може призвести до світової війни"
22:52
оновленоУ тимчасово окупованих Ровеньках на Луганщині повідомили про вибухи на нафтобазі
22:38
БоксБогачук: Якщо Ломаченко програє, то, напевне, завершить кар’єру
22:35
Tesla витратить 500 мільйонів доларів на розширення мережі зарядних станцій
Усі новини...
Реклама: