Симоненка "підловили" на "заказусі", а у Мороза констатували "смерть"

Вівторок, 21 квітня 2009, 13:20

В Україні спостерігається криза "старих" партій і активізація створення нових політичних проектів.

Про це свідчать результати експертного опитування Комітету виборців України щодо оцінки стану та діяльності політичних сил в Україні.

Експерти зазначають, що Соцпартія, Прогресивна соціалістична партія, Народний Рух України після низки розколів фактично зійшли з політичної карти України.

Водночас напередодні можливих виборчих кампаній активізувалося створення нових політичних проектів, наприклад, "За Україну" В’ячеслава Кириленка та "Нова Україна" Володимира Семиноженка.

"Самостійна результативна участь цих сил у виборах проблематична, але у випадку створення блоків у них з‘являються деякі шанси", - вважають у КВУ.

Оцінюючи діяльність руху "Народна самооборона", експерти зазначили, що стати повноцінною самостійною політичною силою за 2 роки вона так і не спромоглася.

Вони досить низько оцінили мережу осередків (1.5), політичну активність (1.3) та представлення "самооборони" у ЗМІ (1.4).

Рівень популярності "НС" експерти оцінили в 1.4 бали. Оцінка готовності "НС" до виборів залишається однією з найнижчих – 1.6.

"Про самостійну і результативною участь у виборах "Народної самооборони" зараз не доводиться говорити. Скоріше за все "НС" стане однією зі складових Блоку Юлії Тимошенко, а окремі політики з "НС" пов‘яжуть своє політичне майбутнє з іншими політичними силами", - вважають експерти.

Водночас "Єдиний центр", за їхніми даними, за короткий час розбудував розгалужену структуру з дуже достатнім матеріально-технічним забезпеченням (2.9).

У "Єдиного центу" доволі низькі рейтингові показники (1.5), а залежність "ЄЦ" від фінансово-промислових груп доволі висока (3.0).

Водночас експерти високо оцінити технологічну готовність "Єдиного центру" до проведення загальнонаціональної виборчої кампанії (3.0)

Оцінюючи діяльність Компартії, експерти зазначили, що економічна криза і розчарування в провладних партіях дещо підвищили її популярність (2.1).

Компартія має розгалужену мережу з достатнім для її функціонування матеріально-технічним забезпеченням (2.4). Політичну активність КПУ експерти оцінили порівняно високо – 2.3.

"Не зважаючи на невисокий рівень представлення КПУ в ЗМІ (1.8), інформаційна політика партії здійснюється зараз з застосуванням сучасних технологій "піару". В окремих регіонах навіть спостерігається розміщення "замовних" матеріалів про КПУ в ЗМІ, хоча це не носить системного характеру", - зазначають експерти.

Водночас Компартія залишається найменш схильною до внутрішніх конфліктів (1.4).

Доволі низько експерти оцінили залежність КПУ від фінансово-промислових груп (1.8), "однак ця оцінка могла бути ще нижчою, якби не було синхронних голосувань фракції комуністів разом з Блоком Юлії Тимошенко з принципових питань".

Спираючись на свій стійкий електорат та велику мережу активістів КПУ постійно перебуває в стані підвищеної готовності до виборів (2.7)

Водночас Всеукраїнське об‘єднання "Свобода", на думку експертів, в останні роки значно посилила розбудову та забезпечення своєї структури (1.9).

Вона має непогане представництво в органах місцевого самоврядування переважно на Західній Україні (1.8).

Експерти відзначили позитивну рейтингову динаміку "Свободи" - популярність партії вони оцінили в 1.8 балів. Водночас частина експертів висловила припущення, що така активність пов‘язана з підтримкою партії фінансово-промисловими групами. Залежність від таких груп була оцінена на рівні 1.9.

Участь "Свободи" в тернопільських виборах засвідчила, що партія готова до ведення успішних кампаній - 2.4 бали.

Найбільш динамічно серед усіх відомих нових проектів на сьогодні відбувається розбудова політичної сили Арсенія Яценюка "Фронт змін", вважають експерти.

Водночас ця політична сила практично не представлена в органах виконавчої влади (1.2) та місцевого самоврядування (1.8). Експерти оцінили розгалуженість структури та матеріально-технічне забезпечення "Фронту змін" за оцінкою 1.7.

На їхню думку, нова політична сила має непогані рейтингові показники (2.7), "у першу чергу, за рахунок особистого рейтингу лідера".

Оскільки "Фронт змін" зараз зосереджений на організаційній розбудові, то значної політичної активності не спостерігається (1.6).

У "Фронту змін" показник залежності від загальноукраїнських та місцевих ФПГ нижчий за середній (2.3). Готовність до виборів нової політичної сили оцінюється експертами на рівні 2.1.

Водночас усі критерії, за якими експерти оцінювали стан та потужність "Громадянської позиції" Анатолія Гриценка, не досягали 2-х балів.

"Це може пояснюватися й тим, що у "Громадянської позиції" найнижчий рівень залежності від фінансово-промислових груп – 1.5", - зазначають у КВУ.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News