Черномирдін поскаржився Європі на Україну

Вівторок, 21 квітня 2009, 18:41

Посол Росії в Україні Віктор Черномирдін ознайомив верховного комісара ОБСЄ у справах нацменшин Кнута Волленбека з проблемами дотримання прав російськомовного населення в Україні.

Про це йшлося під час зустрічі у посольстві РФ в Україні з групою співробітників ОБСЄ, повідомляє прес-служба посольства.

Черномирдін зазначив, що особливу стурбованість викликає використання заборонних заходів без урахування інтересів російськомовних громадян України, які в масовому порядку звертаються до посольства, часто зі звинуваченнями на адресу Росії у пасивності при вирішенні питань прав співвітчизників у відповідності з Європейською хартією про мови, яка ратифікована Україною.

Посол підкреслив, що заборони та обмеження у мовній політиці часто не залишають права на використання рідної мови так, як це визначено у підписаному Україною документі.

Черномирдін висловив стурбованість "витісненням російськомовних телеканалів із системи українського телебачення і радіомовлення".

"З кінця 2004 року в Україні спостерігається постійно зростаюче тиск на російські ЗМІ з боку Національної ради з питань телебачення і радіомовлення", - йдеться в повідомленні посольства.

"Головною причиною відключення російських телеканалів українська влада називає їх так звану не адаптованість ефіру до українського законодавства. На думку української сторони, - це, перш за все, мовлення телеканалів російською мовою", - йдеться у повідомленні.

Черномирдін також поінформував Волленбека "про факт обмеження прав російськомовних учнів у Львові".

"Тут влада має намір об'єднати в одну дві школи з російською мовою навчання. Це суперечить нормам, які повинні дотримуватися відповідно до згаданої Європейської хартії", - заявили у посольстві Росії.

Верховний комісар зазначив, що його працівники готові звернути увагу на цей намір влади в ході їх перебування у Львові.

Посол також торкнувся проблеми отримання вищої освіти українською мовою, особливо у зв'язку з тим, що виїзд для навчання у Росію став досить проблематичним зараз, коли багатьом матеріальне становище часто не дозволяє знайти кошти для оплати навчання і в Україні.

При цьому Черномирдін підкреслив, що Росія ні в якому разі не ставить під сумнів правильність політики України щодо підтримки української мови як державної.

"Але треба не перешкоджати і інтересам однієї з національних меншин, громадянам України, яких у даному випадку - мільйони", - йдеться у повідомленні.

Говорячи про подальші кроки його відомства, Верховний комісар ОБСЄ у справах нацменшин запропонував, щоб після збору необхідної інформації відбулася наступна зустріч сторін для визначення дій з проблем нацменшин в Україні та Росії.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування