Ющенко таки підписав закон про продаж електрики

Середа, 22 квітня 2009, 16:08

Президент Віктор Ющенко підписав закон "Про електроенергетику" щодо врегулювання питань експорту електроенергії.

Відповідний документ розміщено на сайті президента.

Відповідно до закону, для здійснення експорту електричної енергії енергопостачальники закуповують необхідний її обсяг на оптовому ринку електричної енергії України за оптовою ринковою ціною.

Доступ до пропускної спроможності міждержавних електричних мереж України для експорту електричної енергії надається на умовах аукціону.

Аукціон щодо доступу до пропускної спроможності міждержавних електричних мереж України на строк не більше одного року проводиться суб'єктом електроенергетики, який здійснює передачу електричної енергії міждержавними електричними мережами України.

Участь в аукціоні беруть суб'єкти електроенергетики, які мають ліцензію на здійснення діяльності з постачання електричної енергії, є членами оптового ринку електричної енергії України та не мають простроченої заборгованості за електричну енергію.

Переможцем аукціону визначається суб'єкт електроенергетики, який запропонував найвищу ціну. У разі якщо переможець аукціону протягом двох календарних місяців поспіль використовує отриману в результаті аукціону пропускну спроможність міждержавних електричних мереж України менше, ніж на сімдесят відсотків в середньому за місяць, така пропускна спроможність міждержавних електричних мереж України знову виставляється на аукціон.

Порядок проведення аукціону затверджується Національною комісією регулювання електроенергетики України, яка зокрема визначає і початкову ціну доступу до міждержавних електричних мереж України.

Як відомо, минулого тижня Рада подолала вето президента на зміни до закону про експорт електроенергії. Його пропозиції депутати назвали лобістськими.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування