Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Ющенко пропонує Тимошенко об'єднатися з Януковичем, або хоч з Симоненком

Середа, 22 квітня 2009, 19:38

Президент Віктор Ющенко вважає, що якщо в парламенті не з'явиться коаліція у 226 голосів, яка затвердить уряд, то Верховна Рада має йти на дострокові вибори.

Про це він заявив на прес-конференції у середу.

За словами Ющенка, політична криза розпочалася "після невдалої і упередженої політреформи 2004 року", яка була розрахована "на інтереси максимум двох персон, які думали бути вічними прем’єр-міністрами або головами Верховної Ради, або максимум на дві політичні сили, щоб поділити Україну і довгі роки представляти українську владу".

Президент пошкодував, що центр влади було перенесено до парламенту.

"Я не хочу проводити ревізію повернення цих функцій. Ми багато пройшли і повернення назад немає. Ми перейшли до моделі, коли не варто ставити питання, хто буде призначати уряд. Президент у цій країні вже ніколи не буде призначати уряд, мажоритарної системи не буде. Ми будемо керуватися пропорційною системою виборів", - зазначив Ющенко.

Але разом з цим президент закликав інститути, які є центрами влади, демонструвати стабільність.

"Коли ми говоримо про український парламент, я не відкрию великий секрет, що в цьому парламенті немає більшості. Жоден політик не бачив список, який би підписало 226 депутатів і сказали, що ми беремо на себе політичну відповідальність за економічний, соціальний курс цієї країни", - вказав Ющенко.

"Раз немає більшості – очевидно немає коаліції. Де-факто. А отже важко виконати імперативну норму представлення уряду і обрання прем’єр-міністра", - зауважив президент.

Він нагадав, що хоч 5 грудня і оголошено про нову коаліцію, за 4 місяці немає рішень по формуванню уряду, прем’єр-міністру, ухваленні програми уряду, засад внутрішньої і зовнішньої політики.

"Нам треба мати реальну більшість, реальну коаліцію і формувати бюджет, урядову програму тощо. Дуже важливо, щоб це відбулося. Якщо цього не відбувається, є інший шлях – проведення дострокових парламентських виборів", - заявив президент.

При цьому він запропонував чинній коаліції або надати свідчення того, що вона існує, формалізуватися, провести затвердження уряду, або розширитися за рахунок Партії регіонів чи КПУ.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...